MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
A Da Vinci sebészrobot tökéletes operációt végzett

A Da Vinci sebészrobot tökéletes operációt végzett

hvg.hu

Az orvosok már nem tudtak mit kezdeni a tumorral, a robot egyetlen bemetszéssel kivette.

Bizonyára a Da Vinci nevű sebészeti robot mentette meg a CBC újságírójának az életét, akinek nehezen hozzáférhető daganata volt, amelyet hagyományos műtéti eljárásokkal nem, vagy csak nagyon bonyolult módszerrel lehetett volna műteni.

Az operációk esetenként nem egyszerűek: a sebészeknek igen mélyen be kell hatolniuk az emberi testbe, például, hogy tumorokat távolítsanak el. Most a CBC nyugdíjazott újságírója, Glenn Deir első kézből – pontosabban, saját példáján keresztül – számolt be arról, hogy az ilyen komplikált műtétek során milyen fontos szerep juthat az olyan sebészeti robotoknak, mint mondjuk a Da Vinci.

Az újságíró elmondása szerint ugyanis, ha a robot nem végzi el a beavatkozást, a manduláján még mindig jelen lenne a daganat – vagy akár bele is halt volna a rákba, mely egy korábbi tumor kiújulása volt, és „inoperábilis”, azaz normál módszerekkel nem lehetett operálni.

Annak érdekében, hogy a rákos daganatot az orvosok eltávolíthassák, finom vágást kellett volna ejtsenek a mandulában, a nyelvben és a torokban is – ezt azonban nem vállalták az orvosok. Itt jött a képbe a Da Vinci nevű sebészrobot, mely képes volt olyan helyekre is eljutni, ahová az emberi kéz már nem.

Noha a műtét nehezebb volt, mint várták, sikerrel járt, a cseresznye méretű daganatot el tudták távolítani a Da Vinci segítségével, és a komoly vágások ellenére is felépült – képes volt újra megtanulni beszélni is.

Ha nincs a Da Vinci, az operációs egészen más lett volna: az orvosok elmondása szerint gyakorlatilag ketté kellett volna vágniuk az állkapcsát, hogy hozzáférjenek a daganatos részhez, és azt – kézzel – el tudják távolítani.

Ezzel szemben a Da Vincinek – vagyis a robotot irányító Martin Corstennek – csupán egy bemetszést kellett ejtenie a páciens nyakán a beavatkozáshoz.

Mindez rámutat arra, hogy a sebészi robotok milyen hasznosak lehetnek a komplikált beavatkozásokban – hiszen olyan dolgokat is elvégezhetnek, amelyeket hagyományos eljárásokkal már nem lenne lehetséges. Ráadásul, a kisebb műtéti seb a betegek gyorsabb felépüléséhez is hozzájárulhat.