MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
A borbolya termése ehető és rendkívül egészséges

A borbolya termése ehető és rendkívül egészséges

haszon.hu

Ágainak a kérgét és a csúcsát, valamint a leveleit és a virágait gyógyításra is használják.

A mahóniák Kelet-Ázsiában, a Himalájában, valamint Észak- és Közép-Amerikában őshonosok. Több fajuk megtalálható a magyarországi kertekben is, ahol leginkább mutatós örökzöld leveleikért és virágaikét tartott díszcserjék.

Azonban a közönséges mahónia (Mahonia aquifolium, népiesen borbolya) ágainak a kérgét és a csúcsát, valamint a leveleit és a virágait gyógyításra is használják. A növény legfőbb hatóanyagai az alkaloidok, a flavonoidok, a cserzőanyagok, a szalicil-aldehidek és az illóolajok. A Hello Vidék megjegyzi, a gyógynövényből származó készítmények fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vizelethajtó, izzasztó és antimikrobiális hatásúak is lehetnek.

A levelekből származó készítmények például emésztési gondokat is orvosolhatnak. A virágok hatóanyagai egyebek mellett csökkenthetik a reumás panaszokat, valamint kezelhetik a hólyag- és veseproblémákat. A kérgéből pedig olyan kenőcs is készíthető, amely akár a pikkelysömör kezelésében is segíthet.
Igen egészséges a termése is
Az apró bogyós termése például cukrot, almasavat, pektint és C-vitamint is tartalmaz. Leginkább musthoz, lekvárhoz, zselékhez és szörpökhöz használják fel. Bár a termésbogyó rendkívül savanyú, de ha kicsit megcsípi a dér, veszít a savanyúságából.

Ha valaki a borbolya termését befőzné, esetleg szörpöt készítene belőle, először meg kell tisztítania a kocsánytól, majd ki kell préselnie a bogyókat. Vigyáznia kell, hogy a magjai ne kerüljenek a lébe, hiszen keserűvé teszik azt.