Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A bérlakás-privatizációs terv a települési vagyon elkótyavetyélése?

A bérlakás-privatizációs terv a települési vagyon elkótyavetyélése?

hvg.hu

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a bérlakás-privatizáció miatt.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint színvonal alatti tákolmány az önkormányzati bérlakások eladására vonatkozó törvényjavaslat.

Színvonal alatti tákolmányként tekint a bérlakások áron aluli kötelező kiárusításáról szóló törvényjavaslatra Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke – mondta el a Népszavának. Gémesi szerint a valós ár töredékéért ingatlant szerzők szűk köre a törvény elfogadása után ugyan jól járhat, de a lakásvagyonnak a településeken élő valamennyi polgárt szolgálni kellene. Hozzátette, ha legalább piaci áron cserélnének gazdát az ingatlanok, akkor a bevételéből jutna például közútfejlesztésre, de az utolsó forgalomképes települési vagyon „elkótyavetyélése” minden további fejlesztést ellehetetlenít.

Gémesi György biztosra veszi, hogy a fideszes polgármesterek is próbálják megakadályozni a javaslat elfogadását, de – mint nyilatkozta – ha a javaslatot mégis megszavazza a kormánytöbbség, akkor valószínűnek tartja, hogy az önkormányzati szövetségek az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Egy nappal korábban Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere írt nyílt levelet Böröcz László fideszes parlamenti képviselőnek, amelyben felszólította az általa benyújtott javaslat visszavonására. Kovács a nyílt levélben „marhaságnak” nevezte Böröcz javaslatát.