MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A becsületkassza nem működött

A becsületkassza nem működött

www.economx.hu

Egy bátaszéki vállalkozó gondolt egy nagyot, de ötlete hamar hamvába holt.

Augusztus elején megnyitotta pavilonját egy bátaszéki őstermelő, aki úgy gondolta, zöldségeit nem kiírt, hivatalos árakon adja, hanem becsületkasszát nyit. Az ötlet eddig tartott, elvittek minden árut, és egy fillér nem került a kasszába, mert nem igazán fizettek a vásárlók.

A termékek kimérve vagy darabáruként árcímkével voltak ellátva, így a vásárlók tudták, mit kellene a portékáért fizetniük, de nem tették, hiszen nem volt kötelező...

Minden terméken rajta volt az ára, súlya. Egy táblára kiírta az őstermelő, hogy mit vár el a vásárlóitól, illetve ő mit kínál. A pénzt a vásárló egy perselybe dobhatta volna, még arra is ügyelt a gazda, hogy legyen váltópénz, ha valakinek kell a visszajáró.

Naponta többször is feltöltötték áruval a standot, eladó pedig nem volt a helyszínen, mert nem volt rá kapacitása a családnak. Először csak a környékbeli gyerekekkel volt gond, akik elvettek a pultról egy tököt és azzal fociztak.

A teol.hu viszont most azt írta, a zöldségek, gyümölcsök rendre elfogytak, a becsületkassza pedig üres maradt, így végül be kellett zárnia a zöldségesnek.

Ehhez hasonló értékesítési forma már évtizedekkel ezelőtt is volt és van például Németországban, Ausztriában vagy a franciáknál, ahol ugyanígy becsületkasszával működik a vidéki árusítás, legyen szó zsákos burgonyáról, almáról vagy guriga sajtról.