MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
2040-re a legtöbb hús mesterséges lehet

2040-re a legtöbb hús mesterséges lehet

foodyny.hu

Egyes kutatások úgy vélik, hogy 2040-re ma még elképzelhetetlen méreteket ölthet a laboratóriumi húsgyártás.

Úgy tűnik, egyre nagyobb az érdeklődés a növényi alapú, laboratóriumokban előállított húspótlók iránt, sőt, egyes jelentések szerint 2040-re a húsok zöme nem levágott állatokból fog majd származni. Ezt támasztja alá többek között az is, hogy az Impossible Burger 2.0 a legjobbnak járó díjat szerezte meg az idei CES fesztiválon Las Vegasban. A kutatók szerint pedig mindez csak a kezdet.

A növényi alapú tonhaltól a laboratóriumi steak-en át a wagyu-ig a világ vezető innovátorai rendkívül nagy figyelmet fordítanak. Ennek egyik oka a fenntarthatóságban és a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentésének kívánalmára vezethető vissza. A hagyományos marhatenyésztő módszerek ugyanis jelentős ökológiai lábnyommal járnak, melyek fokozzák a klímaváltozás negatív hatásait. Ez pedig a biológiai sokféleség csökkenéséhez, a fajok kihalásához, a világ méh- és rovarállományának veszélybe kerüléséhez vezethet.

Az AT Kearney globális tanácsadóiroda jelentése szerint a hagyományos gazdálkodás környezetre gyakorolt káros hatása idézheti elő az úgynevezett húsforradalmat. A szakértők úgy vélik, hogy már csak idő kérdése, hogy a vegán húspótlók mikor jutnak jelentős piaci részesedéshez. Minden okuk meg van a növényi húspótlókat gyártók számára a bizakodásra, hiszen a veganizmus egyre terjed, a növényi alapú alternatívák pedig egyre nagyobb palettán állnak rendelkezésre az élelmiszerboltokban. Ha a tendencia így folytatódik, a kutatók szerint 2040-re dominánssá is válhatnak.