MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Válasz a járványra, a klímaváltozásra és az árakra

Válasz a járványra, a klímaváltozásra és az árakra

player.hu / Féjja Zsolt

Egyre népszerűbb az önellátás az osztrák fővárosban.

Muskátli vagy petúnia helyett egyre több bécsi erkélyen piroslik paradicsom vagy más, balkonon nevelhető haszonnövény. Herbert Eipeldauer kertépítő és florista céhmester szerint a divat a járványra, a klímaváltozás körül kialakult vitákra és az egyre emelkedő élelmiszerárakra vezethető vissza. Az ORF osztrák közszolgálati rádiónak azt is elmondta, hogy már a bécsiek 30-35 százaléka termeszt valamilyen zöldséget vagy fűszernövényt az erkélyén vagy teraszán.

Főleg a bio palántákat és az olyan zöldség- és gyümölcsfajtákat keresik, amelyek gondozása egyszerű, és hamar teremnek. Szintén trend, hogy

egyre több lakóház és kereskedelmi ingatlan illetve iskola tetején alakítanak ki tetőkertet, ahol a lakók, bérlők kedvükre kertészkedhetnek.
Az újépítésű társasházaknál már például eleve betervezik a parcellákat a tetőn.

Eközben egyre több környezettudatos kerttulajdonos cseréli kaszára a fűnyíróját. Nemcsak azért, mert nem olyan zajos, hanem mert a kaszálás jót tesz a biodiverzitásnak. Míg a fűnyírók a talaj faunájának hetven százalékát megsemmisítik, a kaszált területeken egyre több és többféle rovar lel otthonra. Ráadásul az ilyen területeket sokkal ritkábban kell kaszálni, így a növények el tudják szórni a magjukat, ami sokkal színesebb és változatosabb zöldterületet eredményez.

Franz Essl, a Bécsi Egyetem ökológusa az APA hírügynökségnek elmondta, hogy a településeken a beépítetlen területek nagy része vagy kert vagy közpark, ezért a kaszával kezelt magánkerteknek nagy jelentősége van a biodiverzitás szempontjából.

Bécsben egyébként már üzlet is nyílt, ahol nemcsak mindenféle méretű kaszát és kaszakövet árulnak, de kaszálótanfolyamokat is tartanak: a jelentkezők egyórás elméleti képzés után tesztelhetik tudásukat a mezőn. A terv az, hogy a jövőben egy cserebörzét is beindítanak, ahol

kerttulajdonosok kínálhatják kaszálásra területeiket olyanoknak, akik tudnak ugyan kaszálni, de nincs hol.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)