MENÜ
2024. július 16.
Valter
Kiszámolták...

Kiszámolták...

player.hu

...hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Az ukrán környezetvédelmi minisztérium és klímavédelmi civil szervezetek közzétettek egy tanulmányt, amiben arra keresték a választ, hogy eddig mekkora kárt okozott az orosz–ukrán háború a Földünknek, azaz hogy a 2022 februárja óta mekkora szén-dioxid-kibocsátást eredményezett, valamint azzal is számol, hogy a tervezett újjáépítés miatt mennyi szén-dioxid kerül majd a légkörbe.

A dokumentumban felsorolták a harcok okozta főbb szén-dioxid-kibocsátó tevékenységeket, így a katonai járművek által felhasznált több milliárd liter üzemanyagot, csaknem egymillió hektárnyi felgyújtott mezőt és erdőt, több száz olaj- és gázipari létesítmény felrobbantását, valamint a több száz kilométernyi frontvonal megerősítéséhez felhasznált hatalmas mennyiségű acélt és cementet.

A tanulmány szerint az orosz–ukrán háború nagyjából 175 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással járt (eddig), ez a mennyiség 90 millió autó éves kibocsátásának felel meg.
A háborús kibocsátások nagyjából három részre oszthatók: a katonai tevékenységre, a sérült infrastruktúra újjáépítéséhez szükséges acélra és betonra, míg az utolsó harmadot több, egymástól eltérő tényező, köztük a tüzek és az emberek helyváltoztatása alkotja.

A jelentés szerint a katonai tevékenység által 51,6 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő kibocsátás keletkezett, aminek nagy részét, 35,2 millió tonnát az orosz hadsereg üzemanyag-fogyasztása okozta.

A háború jelentősen megnövelte a tüzek gyakoriságát is az érintett területeken. A jelentés szerint egymillió hektárnyi földterületen ez mintegy 23 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő légköri kárt okozott.

A tanulmány szerint az Ukrajna és Oroszország egyes részei feletti légtér lezárása, valamint az orosz légtér egyes légitársaságok általi használatának korlátozása valamivel több mint 24 millió tonna szén-dioxid-kibocsátási többletet eredményezett, mert bár a korlátozások nagyrészt megtisztították az égboltot Ukrajna és Oroszország mintegy 18 millió négyzetkilométere felett, „egyben órákkal meg is hosszabbította az Európa és Ázsia közötti utazásokat, ami pedig többlet üzemanyag-fogyasztással párosul”.