MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A legdrágább meg nem rendezett tenisztorna, 7 milliárd forint közpénzből

A legdrágább meg nem rendezett tenisztorna, 7 milliárd forint közpénzből

telex.hu

A kormány négy évre 20 milliárd forintot sem sajnált az esemény idehozatalára.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az ITF Licensing Limited (ITFL) cég által kért 52 millió dollár helyett 12 millió dollár (4,3 milliárd forint) megfizetésére kötelezte a Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ) és a Nemzeti Sport Ügynökséget (NSÜ). Figyelembe véve, hogy a magyar fél 2019-ben a rendezési szerződés alapján már 8 millió dollárt (akkori áron 3,2 milliárd forint) megfizetett.

2019. június 27-én jelentette be Fürjes Balázs kormánybiztos, hogy Budapest megszerezte a Fed-kupa 16 résztvevős döntőjének rendezési jogát. A kormány négy évre 20 milliárd forintot sem sajnált az esemény idehozatalára. Amikor a torna rendezési jogát megszerezték 2022-ig, még a fideszes parlamenti képviselő, Szűcs Lajos volt a szövetség elnöke, és ugyan egyik botrány a másikat érte, a Fed-kupát még támogatta a kormány. Utólag kiderült, a szövetség 4 milliárd forintnál is nagyobb hiányt hozott össze.

2020. augusztus 31-én már az új elnök, Lázár János azt nyilatkozta az Eurosportnak, ha most kellene a Fed-kupáról dönteni, semmiféleképpen nem javasolta volna az illetékeseknek, vagyis a kormánynak. A sportágon belül sem volt kimondottan jó megítélése ennek a tornának.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megrendezni az eseményt, 2021-ben a járványra hivatkozva mondta le az MTSZ, ezért kell most fizetni. Az ITF rögtön a lemondás után jelezte, nem érti a helyzetet.

Az MTSZ egyértelmű sikerként értékelte a döntést, mert a rendezés összköltsége a kormány által erre a célra allokált 20,6 milliárd forintot (akkori árfolyamon 71-72 millió dollárt) jelentősen meghaladta volna.

„Ekként a CAS döntésével a Lázár János vezette MTSZ és annak elnöksége több mint 20 milliárd forintot takarított meg a magyar adófizetőknek” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

2021-ben végül Prága volt a beugró Budapest helyett, az idei helyszín még nincs kijelölve, és valószínűleg nem is tolonganak a városok a rendezésért.

A héten Magyarország elállt a 2023-as hoki-világbajnokság pályázatától, Szlovéniával együtt rendeztünk volna, de a szervezők nem kaptak kormánygaranciát.