MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A jövő akkumulátora

A jövő akkumulátora

hvg.hu

Hamarosan jöhetnek a vízalapú akkumulátorok, amelyek 1000 százalékkal több energiát tudnak majd tárolni.

Az üzemidő és a biztonság terén is áttörést hozhatnak a vízalapú telepek, melyen már javában dolgoznak a tudósok.

Akár 1000 százalékkal is növelhető a vízalapú akkumulátorok tárolókapacitása – derül ki a Nature Materials folyóiratban frissen publikált, a Texas A&M Egyetem tudósai által jegyzett tanulmányból.

A vízalapú telepek fémmentesek, és lényegesen eltérnek a kobaltot alkalmazó hagyományos, lítium-ion akkumulátoroktól – ráadásul a tűzbiztonság terén is lényegesen jobbak a vízalapú akkuk a technológia természetéből fakadóan.

A vízalapú akkumulátorok akkor lehetnek hasznosak, ha nyersanyaghiány alakulna ki, emiatt a hagyományos, lítium-ion telepek ára pedig az egekbe szökne. Ha elkészülne a vízalapú megoldás, sokkal könnyebb lenne az előállítása, például az Egyesült Államok is helyben tudná elkészíteni, mivel minden szükséges anyag a rendelkezésükre áll ahhoz – a lítium-ion akkumulátorok esetében ez nem mondható el.

Az akkumulátorokban megtalálható katódok és az anódok a szóban forgó, vízalapú megoldásnál olyan polimerrel bevont vezetők, amelyek képesek energia tárolására, míg az elektrolit szerves sóval elegyített víz.

Bár még sok a teendő addig, hogy a vízalapú telep egyszer kiválthassa a napjainkban elterjedt akkumulátorokat, a kutatók gőzerővel dolgoznak a technológia mögötti elmélet megértésén, és gyakorlatba átültetésén.