ERÖV csík
MENÜ
2018. február 24.
Mátyás

A túszul ejtett festmény

Szeptember 19-én döntenek a Munkácsy trilógia Golgota című darabjának sorsáról.

Nemzetközi per jöhet a Golgota miatt

A Forster Központ jogi képviselőjének felkészületlensége miatt elnapolták a Munkácsy-festmény bírósági tárgyalását.

Nem viheti el, ezért letakartatja

Letakarták Munkácsy Mihály Golgota című festményét a debreceni Déri Múzeumban hétfőn.

Az állam nem tárgyal, a tulajdonos ultimátumot ad

Lehet, hogy Amerikában, Németországban és Magyarországon is perekre kell számítania az államnak a Munkácsy-kép ügyében, mivel a Golgota tulajdonosa, Pákh Imre ultimátumra készül. Képe védetté nyilvánítási eljárását a '20-as évek gengsztermódszereihez hasonlította, de továbbra is tárgyalna az eladásáról, csak éppen az állam nem keresi. Az Origo jogászokkal, szakértőkkel elemezte a helyzetet.

„Sportszerűtlen, de a haza érdekében történt"

A Miniszterelnökség vezetője szerint bár nem a legsportszerűbb módon, de a haza érdekében nyilvánították védetté "váratlan sebességgel" az amerikai Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festményt, a Golgotát.

„Bunkósbot" a Golgotáért

Az Amerikában élő magyar műgyűjtő bízik abban, hogy meg tud állapodni a jegybankkal Munkácsy Mihály Golgota című festményének eladásáról, noha a kormány legutóbbi lépését, amivel védelem alá helyezi a képet, bunkósbothoz hasonlítja. De van B-terve is a tulajdonosnak: perre megy. Interjú Pákh Imrével.

Megvenni nem tudta, védetté nyilvánította

A napokban számoltunk be arról, hogy Pákh Imre, magyar származású amerikai műgyűjtő külföldön kívánja értékesíteni Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A műtárgyért korábban a Magyar Nemzeti Bank 6 millió dollárt kínált, Pákh azonban 9 millió dollárt kért, mert a világ legnagyobb aukciósházaiban egyaránt 10 millió dollárt körülre becsülték.

Mégsem marad egyben a Munkácsy-trilógia

Pákh Imre, amerikai műgyűjtőnek nem sikerült megállapodnia az MNB-vel.
További cikkek