MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Zónákat vezetnek be Angliában

Zónákat vezetnek be Angliában

mfor.hu

A kiszivárgott stratégia szerint Angliát három zónára (közepes, magas és nagyon magas kockázatú) fogják osztani.

Ma mutatja be Boris Johnson brit kormányfő a brit parlamentben a koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó új tervet, este pedig élő televíziós adásban szól majd a nemzethez, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

A kiszivárgott stratégia szerint Angliát három zónára (közepes, magas és nagyon magas kockázatú) fogják osztani.

Az első „kalapba” azok a térségek kerülnek, amelyekben a 100 ezer lakosra jutó regisztrált esetek száma nem éri el a százat.

Itt az eddig országos szinten érvényes korlátozások maradnak érvényben, azaz nem gyűlhet össze hatnál több ember sem fedett helyen, sem szabadtéren. Esküvőket maximum 15, temetéseket maximum 30 résztvevővel lehet tartani. Sportrendezvényekre csak szabadtéren kerülhet sor.

A második zónába azok a régiók kerülnek, amelyekben a 100 ezer lakosra jutó regisztrált esetek száma meghaladja a százat.

Itt a különböző háztartásokban élők nem találkozhatnak egymással „privátban” (tehát saját házukban vagy kertjükben), azaz nem mehetnek vendégségbe egymáshoz – kivéve, ha úgynevezett „támogató buborékot” hoznak létre, amely nem változtatható, és amelyben az egyik háztartásban csak egy felnőtt lehet.

Ebben a zónában az idősotthonokban élőket csak kivételes esetben lehet látogatni (ha az idős ember haldokol). Az itt élők tölthetik ugyan szabadságukat a zónán kívül is, de csak a velük egy háztartásban élőkkel vagy a velük egy támogató buborékban lévőkkel együtt.

Esküvőket és temetéseket maximum 15 résztvevővel lehet tartani, az esküvőket követő ünneplést betilthatják.

A harmadik zónába azok az eredetileg második zónás térségek kerülnek, amelyekben a korlátozások nem tudták megállítani a fertőzés terjedését. Ebben a zónában a különböző háztartásban élők semmilyen körülmények között, még a szabadban vagy nyilvános helyen sem találkozhatnak egymással. Éjjelre lakhelyelhagyási korlátozásokat léptethetnek életbe, a vendéglátó egységeket (pubok, éttermek) és szórakozóhelyeket pedig bezárják.

Az iskolák azonban nyitva maradhatnak a jelenlegi tervek szerint, és a vallási összejöveteleket is meg lehet tartani.

Az újabb korlátozásokról azután döntött a brit kormány, hogy Nagy-Britanniában is megugrott a regisztrált fertőzések száma. Az új, napi halálesetek száma ugyanakkor eddig csak kis mértékben emelkedett.