MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Vörös, borostyánszínű és zöld országok az utazási térképen

Vörös, borostyánszínű és zöld országok az utazási térképen

index.hu

Három népszerű turisztikai célpont már most lefektette a nyári beutazás szabályait.

Az uniós lakosságarányos átoltottsági statisztikákat Magyarország és Málta vezeti, a szigetországban várhatóan júniustól indulhatnak újra a turisztikai szolgáltatások.

Mivel Málta átoltottsági adatait tekintve jelentősen megelőzi a legtöbb országot, megvalósíthatónak látszik, hogy az ország június elsejét határozza meg a turisztikai tevékenység újbóli megnyitásának időpontjaként – tájékoztatta a turizmus.com-ot a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselete.

„Jelzőlámpás” rendszer lehet az utazás alapja:

Vörös zóna/borostyánszínű országok: Az EU-ból és azon országokból, amelyekkel Máltának kétoldalú egészségügyi megállapodása van, az utazás előtt legalább tíz nappal teljesen beoltott személyek szabadon utazhatnak az országba. Az egyelőre nyitott kérdés, hogy Málta elfogadja-e az orosz és kínai vakcinákat.

Borostyánszínű országok: A be nem oltott személyeknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

Zöld országok: Mindenki szabadon utazhat.

Magyarország jelenleg a borostyánszínű országok listáján szerepel.

Görögország májusban nyitna

Harry Theoharis turisztikai miniszter közlése szerint május 14-én nyitják meg a görög határokat a turisták előtt, de csak akkor utazhatunk be, ha megkaptuk az oltást, rendelkezünk antitestekkel, vagy friss negatív teszteredményt produkáltunk.

A turistákat véletlenszerűen is tesztelni fogják. A tárcavezető azt nem fejtette ki, hogy a nyitás az orosz és kínai vakcinával oltottakra is vonatkozik-e.

Ha messzebbre vágyunk

Júliustól Phuket lesz Thaiföld első olyan pontja, amely karanténkötelezettség nélkül fogadja a beoltott külföldi turistákat. Ezt tesztüzemnek szánják, ha biztonságos a rendszer, akkor az ázsiai ország több részére is kiterjeszthetik a szabályozást.

Akik érkezésük után egy héttel tünetmentesek, és van negatív tesztjük, elhagyhatják Phuketet, és bejárhatják Thaiföld többi részét is. A pontos részletek még nem ismertek, így azt sem lehet tudni, hogy milyen típusú oltásokat fogadnak el. Thaiföldön a brit AstraZeneca, a kínai Sinovac és az amerikai Johnson & Johnson termékeit használják.

A turizmus.com korábbi thai sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, hogy mindkét dózisra szükség lesz a beutazáshoz, a másodikat pedig legkésőbb az utazás előtt két héttel meg kell kapni. Azt is valószínűnek nevezik, hogy az oltás csak akkor menti fel az utazót a karanténkötelezettség alól, ha az három hónapnál nem régebbi.

Mehetünk az Adriára?

Zágráb április elsején változtatott a beutazási szabályokon. Az még nem világos, hogy hasonló előírások lesznek-e a nyáron is, de jelenleg az alábbiak közül valamelyiknek meg kell felelnie minden olyan utasnak, aki állampolgárságától függetlenül az EU-ból érkezik, ha az ország nem szerepel a zöld listán, amelyen a mai állás szerint hazánk sincs rajta.

A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy az Európai Unióban jóváhagyott antigéngyorsteszt felmutatása. Utóbbinál és 10 napot meghaladó horvátországi tartózkodás esetén a teszteredmény kiadásától számított tíz napon belül ismét teszteltetni kell.
A védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a másodikat, az egy dózisból állóknál az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.
A beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál régebbi pozitív PCR-antigéngyorsteszt felmutatása, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás erről.
Önkéntes karantén a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor, PCR- vagy antigéngyorstesztelés lehetőségével; ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.