MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Világrekord: 3,13 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát

Világrekord: 3,13 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát

telex.hu / Barnóczki Brigitta / fotó: startlap.hu

Max Park a kínai Jü-seng Tu 2018-ban felállított, 3,47 másodperces rekordját döntötte meg.

3,13 másodperc alatt rakta ki a klasszikus Rubik-kockát a 21 éves Max Park egy kaliforniai versenyen, és ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe – írja a Guardian. Park először 15 évesen lett a Rubik-kocka kirakásának világbajnoka, azóta pedig sorozatosan gyűjtötte a bajnoki címeket a Rubik-kockák leggyorsabb kirakásáért. A kaliforniai Long Beachben hétvégén megrendezett eseményen Park a kínai Jü-seng Tu 2018-ban felállított, 3,47 másodperces rekordját döntötte meg.

Schwan Park, Max édesapja a Guinness Rekordok Könyvének nyilatkozva azt mondta, hogy amikor meglátták az eredményt, mindenki megdöbbent. A rekord a klasszikus háromszor hármas Rubik-kocka-kirakás világában a „krémek krémjének” számít, így Parknak nagy öröm, hogy fia bajnoki sikerei a 4x4-es, az 5x5-ös, a 6x6-os és a 7x7-es bajnoki címek mellett most ezzel is tovább bővültek.

Max Park egyébként a Netflixen 2020-ban bemutatott, a The Speed Cubers című dokumentumfilmből lett ismert, a filmben együtt szerepelt versenytársával és barátjával, az ausztrál világbajnok Feliks Zemdegsszel, aki szintén több kategóriát megnyert már.

Park apja egyébként a Netflix dokumentumfilmjében elmesélte, hogy fia kétéves volt, amikor autizmussal diagnosztizálták. Szülei ezután számos úton próbálták fejleszteni a fiú finommotorikus készségeit, és a Rubik-kocka tűnt a legjobb választásnak: nemcsak a játék terápiás jellege miatt, hanem mert a versenyek adta helyzetekben Max szociális készségeit is jól tudták fejleszteni. A fiút, aki a Rubik-kocka hivatalos nagykövete is, az a mottó vezérelte, hogy „ne gondolkodj, csak rakd ki”.