MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Vérből és vizeletből építhetik a leendő marslakók a házaikat

Vérből és vizeletből építhetik a leendő marslakók a házaikat

hvg.hu

Tudósok egy csoportja létrehozott egy anyagot, amelyet akár az első marsi „téglának” is nevezhetnénk.

Csakhogy ebben másfajta alkotóelemek vannak, mint az igazi téglában.

A Mars emberi gyarmatosítása során nagyon fontos lesz, hogy az első telepesek lakhassanak valahol. Ezt értelemszerűen helyben kell megoldani, hiszen a klasszikus építőanyagok – mint például a fa vagy a tégla – nem szállíthatók ekkora távolságra, mivel az utaztatásuknak óriási költsége lenne. De akkor hogyan lesz szállása a marsi embereknek?

Erre a kérdésre adhat választ a Manchesteri Egyetem különleges munkája, egy betonszerű anyag. Ennek elkészítéséhez viszont nem kell se cement, se homok, az alapját a másik bolygó porszerű talajából nyerik, majd emberi vért és vizeletet kevernek hozzá. Utóbbi kettő ugyanis olyan alkotóelemekkel rendelkezik, amelyektől az AstroCrete nevű anyag kellőképpen megszilárdul és elég tartóssá is válik.

A Manchesteri Egyetem kutatói szimulált holdi és marsi port felhasználva létre is hoztak egy ilyen anyagot a Földön, és elmondásuk szerint a közönséges betonnál is erősebb volt. A folyamatban a vérplazmában lévő, úgynevezett humán szérumalbumin játssza a legfontosabb szerepet, ugyanis ennek segítségével kötődnek egymáshoz a marsi, illetve a holdi talaj elemei. Ha azonban a karbamid nevű vegyületet használták, a keletkezett anyag nyomószilárdsága mintegy 300 százalékkal növekedett.

A karbamid előállítása ráadásul nem igényel bonyolult folyamatokat, hiszen az emberi verejtékben és a könnycseppben is megtalálható.

A tudósok számításai szerint egy hatfős egység két év alatt 500 kilónyi AstroCrete-et tudna előállítani a Marson, amiből azért már lehet építkezni. Dr. Aled Roberts, a Manchesteri Egyetem munkatársa azt mondta: a szakértők régóta gondolkodnak azon, miként lehetne betonszerű anyagokat előállítani egy másik bolygón, de arra nem gondoltak, hogy a válasz szó szerint bennünk van.