MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Végre jó szélben rajtolt el az 54. Kékszalag mezőnye

Végre jó szélben rajtolt el az 54. Kékszalag mezőnye

index.hu

Ideálisan szeles időben, 516 hajó részvételével indult Balatonfüredről az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj.

 A mezőnyben már az első percekben látványos előnyre tettek szert a katamaránok, köztük a kétszeres címvédő, történelmi futamra készülő RSM.

Miként azt jövendölték: szikrázó napsütés és a reggeli órákban kifejezetten kellemes, 24 Celsius-fok körüli meleg, ideálisan szeles időjárás fogadta a balatonfüredi kikötő mellett az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnyét. No meg a rajt iránt érdeklődőket.

Akikből – legyen civil vagy épp híresség – olyan sok volt, hogy – előzetes regisztráció ide vagy oda – a szervezők által meghirdetett médiahajóra fel sem fért mindenki. Azon aztán a rajt előtt ünnepeltek még eljegyzést és születésnapot is.

A start kétségtelenül impozáns látványt nyújtott, a szervezők tájékoztatása szerint végül a vártnál valamivel kevesebb, 516 hajó nevezett, fedélzetükön több mint 2500 vitorlázóval. A megannyi színben és méretben pompázó vitorlák egy kilométeren is átnyúló füzért képeztek a déli part felé néző láthatáron. A klasszikus egytestű, tőkesúlyos hajókhoz képest a katamaránok indulósebessége egyenesen meghökkentő volt a 22-25 kilométer per órás szél kíséretében. Nem csoda, hogy az előző évben sem fért másféle vitorlás az első tízbe…

A mezőnyben összesen 28 hajóosztály résztvevői képviseltetik magukat. A szervezők közlése szerint tizenegy külföldi csapat nevezett, és tizenhat olyan hajó akad, amelynek női kormányosa van.

A verseny szempontjából kedvező, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint nem vagy csak csekély mennyiségű eső lesz a következő két napban a Balatonnál, az előző évek versenyidőpontjaihoz képest viszont jóval szelesebb időjárást jósolnak. Izgalmas kihívást jelenthet a péntek reggelre érkező hidegfront, és az így hirtelen északnyugatira forduló szél. Ez azonban a leggyorsabb hajókat aligha érinti majd.

Sőt, Holczhauser András, a Magyar Vitorlásszövetség főtitkára a rajtot megelőző sajtótájékoztatón egyenesen azt tippelte, a legjobbak még a csütörtöki napnyugta előtt befuthatnak a célba. A szabályok szerint egyébként 48 óra áll a legénységek rendelkezésére, hogy hivatalosan is teljesítsék a Kékszalagot.

A versenyt először 1934-ben írta ki a balatonfüredi Hungária Yacht Club. Elképzelésük lényege az volt, hogy a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhesse, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózza a tavat. 1942-ig a versenyre kétévente került sor, ezután a háború miatt kimaradt néhány esztendő, s a hagyomány 1947-ben éledt újra. A megmérettetés egyre népszerűbb lett, s 1955-ben a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot.

A rekordot 57 évvel később, 2012-ben sikerült megdöntenie egy high-­tech anyagokból készült katamaránnak, a magyar fejlesztésű kétárbócos Fifty-Fiftynek. A jelenlegi rekordot is Józsa Mártonék hajója tartja, 2014-ben 7 óra 13 perc 7 másodperc alatt célba érve.

2001 óta a Kékszalagot már évente rendezik meg, s Európa legnagyobb tókerülő versenye lett, amelyen hatszáz vagy annál is több hajó indul el. Igaz, 2013-ig a páros-páratlan évek váltakozása annyiban megmaradt, hogy minden második viadalon csak egytestű hajók vehettek részt. Az elmúlt kilenc évben azonban már nincs ilyen jellegű megkötés.

A verseny fontos hagyománya, hogy mindig azon a júliusi hétvégén kerítenek rá sort, amelyik legközelebb van a holdtöltéhez.

Tavaly 556 hajó nevezett, hogy teljesítse a légvonalban mintegy 150 kilométeres távot a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Keszthely–Balatonfüred vonalon. Végül 343 ért célba a limitidőn belül. Az abszolút győztes az RSM legénysége lett, amely így (kétszeres) címvédőként vághatott neki az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjnak. Sorozatban háromszor pedig egyetlen hajó, egyetlen legénység sem tudott nyerni…

A 2021-es viadal a gyenge szél ellenére is a valaha volt egyik legszorosabb befutót hozta: a második helyezett Fifty-Fiftyt kevesebb mint két perccel maradt le az aranyról.