MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Van egy jó  ötleted?

Van egy jó ötleted?

hvg.hu

Mit kezdhet egy fiatal ma az ötleteivel? Hol és hogyan találhat támogatásra?

A legtöbben tapasztaltuk már valószínűleg az életünkben azt, hogy eszünkbe jutott egy szuper ötlet vagy kezdeményezés, azonban ennek megvalósításához már nehezen találtunk megfelelő platformot. Különösen igaz lehet ez a Z generáció tagjaira, akik esetleg nem rendelkeznek még akkora szakmai tapasztalattal.

Külföldön egyre több vállalat vagy kezdeményezés összpontosít a Z generáció innovatív és friss ötletet hozó tagjaira. A Target két évvel ezelőtti inkubátor programja a Z generáció azon vállalkozóit szólította meg, akik jót akarnak tenni a világ és a bolygó számára. A cég három felkaroltja még nem volt 24 éves, amikor ötleteikre felfigyeltek: projektjeik a környezettudatosságra és a szociális érzékenységre összpontosítottak. Az egyik résztvevő szárított gyümölcsöket állított elő olyan betakarításokból, amelyek egyébként a kukában landoltak volna, más komposztálható csészéket és villákat készít terményhulladékból, de olyan is volt, akinek a cége mozgássérült babákat alkot szintén mozgássérült gyermekek számára, hogy hozzájuk hasonló játékokat kaphassanak.

De mi a helyzet itthon? A Magyar Telekom fiatalok számára kialakított országos platformja, a MagentaKraft erre kínál jó alternatívát. A program fiatalok különböző ötleteit segít felkarolni, majd az elejétől a végéig hozzájárul a megvalósításhoz.

Az országos kezdeményezésben egyfajta virtuális közösséget alkotnak a tagok, akik a hamarosan megnyíló, podcast stúdióval, videós eszközökkel és egyéb technikai eszközökkel (pl. 3D nyomtató, robotok, robotkar és drónok) felszerelt debreceni székhelyű közösségi térben is összeülhetnek és alkothatnak.
A MagentaKraft online közössége jelenleg 600 főt számlál a Discordon, ahol live tréningek folynak. Az itt elérhető tartalmakat – melyek nemcsak a Kraftba már beválogatott aktuális projektekről szólnak – bárki megnézheti, aki szívesen becsatlakozna valamelyik innovatív kezdeményezésbe, vagy csapattársat keresne maga mellé.
Bár elsőre úgy tűnhet, nehézséget okoz egy ilyen projektben a kizárólag online kapcsolattartás, illetve a közvetett kapcsolat, de pont ettől a generációtól nem áll olyan távol a folyamatos online jelenlét.


(Erről többet olvashatnak a hvg.hu-n)