MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Van, ahol pénzt ad a kormány, ha valaki a járvány alatt vállal gyereket

Van, ahol pénzt ad a kormány, ha valaki a járvány alatt vállal gyereket

24.hu

Szingapúr „pandémiás bababónuszt” fizet azoknak a szülőknek, akik koronavírus-járvány ideje alatt vállalnak gyereket.

A régóta súlyos demográfiai problémákkal országban ugyanis aggodalomra ad okot, hogy a világjárvány következtében bizonytalanná vált gazdasági helyzet miatt sokan úgy döntenek, inkább elhalasztják a gyerekvállalást. Őket akarja ösztönözni a kormány az egyszeri kifizetéssel, amelynek összegét később hozzák majd nyilvánosságra, de valószínűleg nem lesz szűkmarkú az állam, hiszen jelenleg is több mint kétmillió forintnak megfelelő, vissza nem térítendő összeget fizet a megszületett csecsemők után.

Szingapúré az egyik legalacsonyabb születési ráta a világon, az állam évtizedek küzd a növeléséért, évente százmilliárdokat költve arra, hogy rávegye polgárait a szaporodásra, csekély eredménnyel. A pénzügyi támogatások mellett adókedvezményt és hosszabb szülési szabadságot biztosítanak a családoknak, állami rapidrandikat szerveznek, sőt korlátozták az egyedülállók magas arányának megfelelően rendkívül felkapott egyszobás lakások építését, és „családbarát” ingatlanok építésére ösztönözik a cégeket, hátha ezzel sikerül összeterelni a szingli fiatalokat.

Érdekes, hogy míg Szingapúrban a jelek szerint tovább esik a születések száma, néhány szomszédjánál éppen ellentétes a helyzet: Indonéziában és a Fülöp-szigeteken is jelentősen megnőtt a terhességek száma a járvány kitörése óta, alighanem a koronavírus miatti lezárásoknak betudhatóan.