MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Van, ahol komolyan veszik a politikusok vagyonnyilatkozatát

Van, ahol komolyan veszik a politikusok vagyonnyilatkozatát

hvg.hu

Házkutatás egy miniszternél hiányos vagyonnyilatkozat miatt – Franciaországban.

Franciaországban komolyan veszik a közéleti szereplők vagyonnyilatkozatát, ennek issza levét a kisvállalkozók ügyeivel foglalkozó miniszter, aki "megfeledkezett" néhány apróságról.

171 ezer eurót keres a transzparenciát vizsgáló hatóság Alain Griset miniszteren, akinek szolgálati lakását átkutatták a nyomozók. A hatóság egy olyan befektetési számlán találta a pénzt, amelyet a miniszter kifelejtett a vagyonnyilatkozatából. Már ez is elég kínos, de az már kifejezetten törvénysértő, hogy a befektetési számlára honnan is érkezett a pénz? A miniszter ugyanis korábban a kisvállalkozók helyi szövetségének észak-franciaországi elnöke volt. Ennek a szövetségnek volt egy ingatlancége, és innen jött a pénz a magán befektetési számlára!

Alain Griset 1991 óta vezette a szervezetet, tavaly júliusban került be a francia kormányba, és akkor mondott le tisztségéről. A politikus azt állítja, megállapodott a Kisvállakozók szövetségének vezetőségével, hogy egy ingatlanügyletből származó 130 ezer eurót a saját számláján kamatoztat. "Csakhogy ez törvénytelen!" - kommentálta az ügyletet a transzparenciahatóság vezetője.

A miniszter arra hivatkozik, hogy az ügyletből csak 19200 eurós haszna származott, és azt vissza is fizette a kisvállakozók szövetségének.

Az ügyészség adócsalás és pénzmosás gyanújával indított nyomozást a miniszter ellen Lille városában, ahol korábban Alain Griset irányította a Kisvállakozók szövetségét. Ez szélesebb körű vizsgálat - írja a Le Monde. Kiterjed ugyanis mindazokra az esetekre, amikor a szövetség pénze a mostani miniszter magánszámláin landolt. Griset azt állitja, hogy baráti megállapodásról volt szó, amely éveken át jól működött.

Kérdés ezek után, hogy az államfő illetve a miniszterelnök meddig ragaszkodik ahhoz, hogy a miniszter megtartsa szolgálati lakását, amely épp a pénzügyminisztériumban van Párizsban.