MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Van, ahol elpusztult a méhcsaládok közel fele a Zselicben

Van, ahol elpusztult a méhcsaládok közel fele a Zselicben

sokszinuvidek.24.hu

A tömeges pusztulás két fő oka a hideg és a betegség.

Az elmúlt időszak tartósan fagypont alatti éjszakai hőmérséklete, valamint a méhekeket legyengítő élősködők miatt jelentős mértékű méhpusztulás történt a Zselicben, írta a Sonline.

Egyelőre az is kérdéses, hogy az akác elviselte-e a hideget? A válaszig várni kell még egy–két napot, mert az akácrügy most pattant meg, és jöhetnek még fagyos éjszakák. Ha kiderül, mennyire fagytak el, a méhészek csak akkor tudják csak meg, hogy úgy járnak-e idén is, mint tavaly, amikor alig lett akácméz.

Nem tudni, miért, de sok helyen elpusztultak a méhcsaládok. Ennek két lehetséges oka van, ami tulajdonképpen összefügg. Az atka és az úgynevezett Nosema spóra, amelyek legyengítik a méheket. Az atka azon kívül, hogy a méhek vérét szívja, a Nosema spóráját is terjeszti a kis szorgosok között – nyilatkozta a portálnak Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke.

A kétfajta élősdi annyira legyengítheti a méh szervezetét, hogy az időjárás viszontagságait már nem éli túl a legyengült kis kaptárlakó.

Komoly méhészetek feleződtek meg. Olyan méhészről is tudni, akinél százhatvan méhcsaládból akár hetven is elpusztult egyszerre.

Hamarosan egyébként kezdődik a gyűjtőszezon, mely április végén a repcével indul, majd jön sorban az akác, a hárs, a vetett kultúrák, esetleg a mustár és a lucerna.