MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Vak és autista – a legjobb amatőr zongorista lett

Vak és autista – a legjobb amatőr zongorista lett

24.hu, fotó: mirror.co.uk

Vak kislány lett az Egyesült Királyság legjobb amatőr zongoristája.

Március 15-én zárult a Channel 4 csatorna The Piano, vagyis A Zongorista című műsora, ahol amatőr zongoristák mérhették össze tudásukat. A versenyt Lucy, egy 13 éves vak kislány nyerte meg, a nézők álló ovációval ünnepelték őt – írja a BBC .

A döntőbe négy versenyző jutott be, amit élőben a Royal Festival Hallban hallgathatott végig a közönség. A Claudia Winkleman által vezetett műsor castingjaként az ország különböző vasútállomásaira helyeztek ki zongorákat, melyekhez bárki leülhetett játszani. A négy döntős egyike sem rendelkezett saját zongorával, ezért az utolsó epizódot követően a műsor készítői mindannyiuknak ajándékoztak egyet.

Lucy egy rákos daganattal a szemében született és autista vonásokkal rendelkezik, így számára a zene több, mit hobbi – ez a kommunikáció eszköze, mivel fejlődésében visszamaradott, és nehezen tud beszélni is.

Lucy hároméves korában kezdett el zongoraleckéket venni tanárával, Daniellel az Amber Trust zenei jótékonysági szervezeten keresztül.

Lang Lang zongoraművész, az egyik zsűritag „zseninek” nevezte, míg a popsztár Mika szerint „az este teljesítménye” az övé volt.

Édesanyja, Candice, a következőket mondta a döntő után:

Mindig is tudtam, hogy egyszer nagyszínpadon fog szerepelni. Azt mondtam a producereknek: önök azt látták a lányomban, amit én már évek óta látok.