MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Vagyonát csak saját magának köszönheti

Vagyonát csak saját magának köszönheti

hvg.hu

Ő a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az.

Austin Russel azzal kezdte, hogy 12 évesen egy Nintendo DS-t megpróbált mobiltelefonná alakítani, mert nem vehetett magának sajátot. Mára a világ egyik legígéretesebb autóipari techcégének tulajdonosa.

Az idehaza még kevéssé ismert Austin Russel azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bekerült a Forbes a világ legifjabb dollármilliárdosait felsoroló listára. Ráadásul 2,4 milliárd dolláros vagyonát kizárólag saját magának köszönheti.

A most 26 éves Russel a Luminar Technologies tulajdonosa, a cég úgynevezett lidar technológiát fejleszt, amely elengedhetetlen kelléke az önvezető autók fejlesztésének.

Russel persze világ életében csodagyerek volt – a GQ magazin róla írott anyaga szerint. Kétévesen megtanulta a periódusos rendszer elemeit, majd hatodikosként egy Nintedo DS-ből fabrikált mobiltelefont, miután a szülei megtiltották, hogy vegyen egyet. 10 évesen már kódolt és 13 évesen adta be első szabadalmát, ami egy víz-újrahasznosító rendszer volt.

Kihagyta a középiskolát is, helyette a Kaliforniai Egyetem Beckman intézetében tanult, hogy többet megtudjon a lézertechnológiákról. Később a Stanford Egyetemre ment fizikát tanulni, de úgy döntött, hogy abbahagyja, miután ösztöndíjat kapott Peter Thieltől, a Szilícium-völgy egyik leghíresebb befektetőjétől, akinek révén 16 éves korában megalapíthatta a Luminar Technologies-t.

A cége olyan lézeralapú távérzékelést végző szoftvereket és hardvereket fejleszt, amelyek az önvezető járművek közelébe kerülő tárgyak azonosítására szolgálnak. Jelenleg a legnagyobb autógyártók közül a Volvo és a Toyota a termékei fő vásárlói.