MENÜ
2024. február 29.
Elemér
Üzletet csinált a rabosítási fotójából is

Üzletet csinált a rabosítási fotójából is

napi.hu

Trump igyekszik a legtöbbet kihozni rabosítási fotójából.

A volt amerikai elnök csúcsra járatja az adománygyűjtést. Órákkal a börtönkép elkészülte után az üzletember választási kampányának honlapján már bögrék, pólók és italhűtők is kaphatóak voltak a nevezetes fotóval.

A Georgia állam, Fulton megyei seriff hivatalában dacosan a kamerába néző Donald Trumpról készült fotó be fog vonulni a történelembe. Ez az első rendőrségi fotó, amely egy volt amerikai elnökről készült, miután öt hónapon belül immár negyedszerre tartóztatták le.

Donald Trump ezután 2021 januárja óta először posztolt az X-en, korábbi nevén Twitteren, hogy megossza honlapjának címét és a csupa nagybetűs felirattal ellátott bűnügyi fotót, a következő felirattal:

Választási beavatkozás. Soha ne add meg magad!

Órákon belül a kampánya honlapján már a rabosítási fotót ábrázoló bögréket, pólókat és italhűtőket árult.

John Bolton, aki Trump elnök alatt nemzetbiztonsági tanácsadóként szolgált, azt mondta, hogy a kép valószínűleg gondosan megrendezett.

Szerintem ez az ügyészek és a bírák megfélemlítésének a jele – mondta a CNN-nek.

Mosolyoghatott volna. Lehetett volna jóindulatú is. Ehelyett úgy néz ki, mint egy gengszter – fűzte hozzá John Bolton.

Donald Trump nagyon is tisztában van a nyilvános imázsának erejével. Bár az előző amerikai elnök Fulton megyei rabosítási fotója rossz minőségű, mégis érezhetően óriási reklámértéke van.

Az alacsony felbontás ellenére Edd Mair, a Yorki Egyetem modernkori Amerika történetének előadója szerint azonban Trump és előválasztási kampánystábja „egyértelműen úgy gondolja, hogy egy ilyen fotóból sokat lehet kihozni".

Az a legszembetűnőbb benne, hogy mennyire Donald Trump stílusa. Még egy rendőrségi fotóból is lehet politikai tőkét kovácsolni és lelkesíteni a bázisát.
Egyes konzervatív kommentátorok máris párhuzamot vontak Nelson Mandelával és Martin Luther King Jr-ral, akikről szintén készültek rabosítási arcképek, többek között az ikonikus 1963-as felvétel a birminghami börtönből.

Ugyanezt tették ifjabb Martin Luther Kinggel is – tweetelte például Terrence K Williams komikus, Trump támogatója.