MENÜ
2024. július 20.
Illés
Utolsónak lenni nem mindig jó érzés

Utolsónak lenni nem mindig jó érzés

444.hu/Horváth Bence/fotó: publicus.hu

Magyarország hosszú évek óta rosszul szerepel a 180 országot felsoroló lista európai mezőnyében.

A Transparency International berlini központja által összeállított index a közszektorban észlelhető korrupció mértéke alapján értékeli és rangsorolja az országokat. A CPI az egyes államok közhatalmi berendezkedésének, gazdaságának és társadalmának korrupciós fertőzöttségét, valamint az országok jogállamiság terén nyújtott teljesítményét vizsgáló felmérések összegzésével készül, ez a legelterjedtebb korrupciós mutató a világon, az összeállítása során szakértőket és gazdasági szereplőket kérnek meg arra, hogy értékeljék az adott országban a korrupció mértékét.

Magyarország hosszú évek óta rosszul szerepel a 180 országot felsoroló lista európai mezőnyében, de a megelőző években hármas holtversenyben voltunk alul Romániával és Bulgáriával, a tavalyi évre viszont sikerült átvennünk az egyedüli legrosszabb posztot. És, mint a hvg.hu írja, világszinten is egyedülálló teljesítményt jelent, hogy tíz év alatt egyetlen ország sem rontott annyit a pontszámán, mint mi.

A magyar eredmény (42 pontot kaptunk a megszerezhető százból) csak az EU-n belül tesz minket az utolsó helyre, globálisan ez még mindig a középmezőnyt jelenti, a 77. helyen végeztünk, pont úgy, mint Burkina Faso, Kuvait, Vietnam, Kelet-Timor, a Salamon-szigetek és Trinidad és Tobago.