MENÜ
2024. május 9.
Gergely
Utcára vonulhatnak nyáron az egészségügyi szakdolgozók

Utcára vonulhatnak nyáron az egészségügyi szakdolgozók

hvg.hu

Felmérték a demonstrálási hajlandóságot, csaknem tízezren töltötték ki a kérdőívet.

Országos demonstráció megszervezésére hatalmazta fel tagsága a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) vezetőit – írja a Népszava.

Az akcióra a nyáron kerülhet sor, a részletekről, arról, hogy pontosan hol, mikor és milyen formában tüntetnek, a területi elnökök gyűlése dönt hamarosan – mondta a lapnak Balogh Zoltán a köztestület elnöke.

Kérdőíven mérték fel a tagság demonstrálási hajlandóságát, amit csaknem 10 ezren töltöttek ki. Kiderült, a válaszolók mintegy hatoda – 1623 dolgozó – tervezi, hogy még ebben az évben elhagyja a pályát. Balogh szerint ez alapján több ezer embert veszíthetnek el a betegellátásból, ha a teljes tagságra kivetítik a felmérést.

A cikk szerint a szakdolgozók bérének a rendezése elmaradt, miközben az orvosoké megtörtént. A fizetésemelésekkel kapcsolatos kérdéseikre választ egyelőre nem kapta, úgy tudják, a Magyar Kórházszövetség most zajló kongresszusán Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató bejelentette: készítettek egy javaslatot a szakdolgozói jövedelmek rendezéséről. Mindezt eljuttatták a szakminisztériumhoz és a kormány vezetőihez is, de ennél több nem derült ki.