MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Uniós szigorítás az Airbnb és a Booking ellenőrzésére

Uniós szigorítás az Airbnb és a Booking ellenőrzésére

24.hu / László Anna Luca

Szigorúbb szabályozással lépne fel az Európai Unió a rövid távú szálláskiadásokkal kapcsolatos csalások ellen.

A rövid távú lakáskiadás népszerűvé válásával az egész világban megnőtt az illegális tevékenységek száma, ez ellen lépne most fel az Európai Unió egy új, az átláthatóságot javító szabályozással – írta közleményében az Európai Parlament.

A bérelhető apartmanok egyre népszerűbb szálláslehetőségnek számítanak a nyaralásnál, és ezek a szolgáltatások olyan oldalakon keresztül, mint a Booking vagy az Airbnb bárki számára könnyen elérhetők.

A városok küzdenek az illegális szállásbérlések robbanásszerű elterjedésével. Ez nyomás alá helyezi a városok élhetőségét és megfizethetőségét szerte Európában – nyilatkozta a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport egy tagja, Kim Van Sparrentak, a javaslat parlamenti felelőse. „Mindezidáig a lakásbérlési platformok megtagadták, hogy megosszák az adatokat, ezzel ellehetetlenítve a szabályok betartását. Szerencsére ezzel a jogszabállyal pontot teszünk ennek a végére, és visszaadjuk az ellenőrzést a városok kezébe.”

Az új szabályozás lényege, hogy több információ átadására kötelezze a rövid távú lakáskiadással foglalkozó online platformokat azokban az országokban, melyek ezt megkövetelik, ezzel segítve a helyi hatóságokat. Az Európai Parlament és az Európai Tanács megegyezése szerint a főbérlőknek ingyenesen vagy egy kisebb díj fejében regisztrálniuk kéne ingatlanjaikat, melyet követően egy regisztrációs számot kapnának – ez lenne szükséges az ingatlanjaik kiadásához. A kód biztosítaná, hogy a hatóságok ellenőrizni tudják az apartmanok megadott adatait, így akadályozva a visszaéléseket. Ezen kódot az online platformoknak az oldalukon is elérhetővé kell majd tenniük, hogy a felhasználók azonosíthassák az adott ingatlant. A lakáskiadók tevékenységéről gyűjtött adatokat ezentúl egy egységes oldalon kell majd havonta közzétenni, ebből statisztikák készülnének, amit a helyi hatóságok használnának fel a turizmus fejlesztéséhez.

A szabályozással kapcsolatban a következő lépés, hogy az EP és a tanács hivatalosan is elfogadja a szöveget, ezt követően a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz, hogy bevezessék a regisztrációs rendszert.