MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Uniós oltási igazolvány nem jár a keleti vakcinákkal oltottaknak?

Uniós oltási igazolvány nem jár a keleti vakcinákkal oltottaknak?

444.hu • fotó: napi.hu

Nem támogatja az EP a keleti vakcinákkal oltottak utazási könnyítését.

Az Európai Parlament nagy többsége szerint csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak jár automatikusan az utazási könnyítés, a magyar képviselők ezzel nem értettek egyet, írja az Eurológus.

Az EP 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett szavazta meg saját tárgyalási álláspontját a digitális zöldigazolvánnyal kapcsolatban. Az intézményközi tárgyalások így akár már holnap elkezdődhetnek annak érdekében, hogy a rendszer a turisztikai szezon kezdetére, vagyis júniusra működőképes legyen.

A Covid19-igazolványban – ami a Parlament szerint nem tekinthető úti okmánynak – szerepelnie kell, hogy tulajdonosát beoltották koronavírus ellen vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, esetleg átesett a koronavírus-fertőzésen.

A képviselők szerint, hogy elkerüljék a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetését, a tagállamoknak „egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket” kellene biztosítaniuk. A hátrányos megkülönböztetés ott már nem került szóba, amikor rögzítették, hogy a tagállamok általi kölcsönös elismerésnek kötelezően csak az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott vakcinákra kellene kiterjednie.

Azt, hogy a kínai vagy az orosz vakcinával végzett oltásról szóló igazolást elfogadják-e a beutazásnál, minden tagállam maga döntheti el.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.