MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Ukrán-magyar kettős állampolgárok és a jogosulatlan német segély

Ukrán-magyar kettős állampolgárok és a jogosulatlan német segély

penzcentrum.hu

Jogosulatlanul juthattak támogatáshoz ukrán-magyar kettős állampolgárok Németországban.

 A német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal adatai szerint február 19-ig a német tartományokból összesen 5 609 gyanús esetet jelentettek.

A német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (Bamf) szerint már több mint kétszáz olyan ukrán menekültet találtak a német hatóságok, akikről kiderült, hogy magyar állampolgárságuk is van, így jogosulatlanul vettek fel Németországban menekülteknek járó támogatást – számolt be róla az RTL. A portál szerint Németország az ukrán menekülteknek kivételes eljárást és az úgynevezett Bürgergeld nevű szociális juttatást is biztosítja, de az uniós jog szerint egy uniós tagállam állampolgára nem kérhet menekült státuszt.

Az RTL kérdésére Christoph Sander, a Bamf szóvivője elmondta: február 19-ig a német tartományokból összesen 5 609 gyanús esetet jelentettek, 1258 ember esetében igazolták az ukrán állampolgárságot, 208 emberről pedig kiderült, hogy magyar állampolgársággal rendelkezik.

A német Merkur című lap szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyanús esetek közül pontosan hánynál bizonyosodik be a csalás, de ha minden esetben igazolják, akkor számításaik szerint tavaly összesen 33 millió eurót, vagyis nagyjából 13 milliárd forintnyi összeget utaltak át az érintetteknek.