MENÜ
2024. július 20.
Illés
Ukrajna nem továbbít ezután orosz gázt

Ukrajna nem továbbít ezután orosz gázt

acnews.hu/Ónody M. Gyula

Nem fog több orosz gáz áramlani Ausztriába és Magyarországra ukrán vezetékeken.

Az ukrán energiaügyi miniszterhelyettes a közelmúltban arról tájékoztatta az osztrákokat, hogy Ukrajna 2024 végén engedi lejárni az Oroszországgal kötött szerződést. Ettől kezdve nem lesz több vezeték a gáztranzit számára.

Magyarországhoz hasonlóan Ausztria is a gáz csaknem 80 százalékát Oroszországból szerzi be, és sürgősen fel kell készülnie a szállítások befejezésére. Mindkét ország az elmúlt években más lehetőségek ellenére is az orosz gáztól függött.

Mint emlékezetes 2019 végén a Gazprom orosz állami gázvállalat ötéves szerződést írt alá Ukrajnával az orosz földgáz tranzitjára. Ez 2024. december 31-én ér véget.

A háború kirobbanása előtti tíz évben Magyarország részesedése 6,5 százalék volt, azaz az orosz gáz nagyjából tizenötöd része jött hazánkba.

A háború kirobbanása óta azonban ez az arány már több mint 20 százalék, szeptember és december között pedig ennek is közel duplája volt. Sőt, októberben – amikor a rendkívül magas árak miatt az európai vevők többsége visszafogta oroszországi beszerzéseit – a teljes behozatal több mint fele Magyarországon landolt.

Ebben komoly szerepe van annak, hogy Németország az Észak Áramlat leállása óta egyáltalán nem vásárol vezetékes orosz gázt, és a korábbi nagyobb vevők közül kiestek a románok és nagyrészt a balti országok, a csehek, illetve a bolgárok is – írja a g7.hu