MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Újra előkerült a kavicsbánya ügye Madocsán

Újra előkerült a kavicsbánya ügye Madocsán

hvg.hu

Egyelőre ellenáll a faluvezetés.

„Madocsa nem eladó” - ezzel zárja hivatalos közleményét a madocsai önkormányzat, amit hétfőn válaszul küldtek a kormányhivatalnak. A képviselőtestület leszögezi, hogy semmiféle bányanyitást nem támogatnak sem most, sem a jövőben. Erre a nyilatkozatra azért volt szükség, mert a Tolna megyei, most már főispánként emlegetett kormánybiztos egy hirdetményt tett közzé, és ezt a madocsai önkormányzatnak is megküldte. Ebben egy bányatelekre vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárás megindításáról tájékoztatják a nagyérdeműt. A kérelmező ugyanaz a vállalkozó, mint öt évvel ezelőtt. A hirdetményt két héttel ezelőtt függesztette ki a hatóság, az önkormányzat most reagált az újabb bányanyitási nekirugaszkodásnak.

A Paks melletti Madocsa már minden bugyrát megjárta a bányanyitási procedúrának: 2018-ban tüntettek a helyiek a kavicsbánya ellen, majd még ebben az évben helyi népszavazást is tartottak a településen. Itt a lakosok kinyilvánították, hogy nem kívánatos a Duna partján a bánya: 1579 választójogú helyi polgár közül 1209 ment el szavazni, 1179 mondott nemet a bányára. Már korábban maga az önkormányzat is rendeletekben próbálta akadályozni egy ilyen létesítmény kialakítását a környezetükben.

Egy ideig nyugtuk volt, majd 2020 augusztusában a kormányhivatal hirdetményéből tudták meg, hogy korábban nyomuló céggel azonos tulajdonosi hátterű, de új alapítású Bet-Kavics Kft folyamodott a hivatalhoz, hogy ott hagyják jóvá az ásványi nyersanyag-kutatás műszaki üzemtervet. Meglepően a cég viszont úgy reagált akkor a hvg.hu-nak, hogy csak technikai okok miatt volt az eljárás megindítására szükség, ők már nem akarnak bányát nyitni Madocsán. Most az előbbiek fényében meglepő, hogy környezeti hatásvizsgálati eljárás indul ismét, ahogy az önkormányzat a közleményben fogalmazott, csak a terveik neve lett más, most Madocsa I. átmeneti törmelékes nyersanyagok néven fut a projekt. A hatástanulmányban minden paraméter megegyezik a korábbival: 138 hektár bányatelekről van szó, évi egymillió tonna kitermelést jelölnek meg, és az is szerepel a dokumentumban, hogy másfél kilométeren át, szállítószalaggal vinnék a kitermelt anyagot a Dunán kialakított uszálykikötőbe.

Az önkormányzatnak hivatalból is nyilatkoznia kellett a kormányhivatal felé, ebben leírták, hogy mivel a létesítendő bánya álláspontjuk szerint minden tekintetben káros azon a helyszínen, kérik elutasítani a cég kérelmét. Madocsának továbbra is bányamentes településnek kell maradnia, ahogy olvasható a közleményben, ehhez további kitartásra biztatják a lakosokat.

„Madocsa nem eladó” – zárják a hivatalos nyilatkozatukat.