MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Újfajta drón, amelynél nincsen szükség propellerekre

Újfajta drón, amelynél nincsen szükség propellerekre

hvg.hu

Egy japán cég olyan fejlesztéssel állt elő, amelynél nincs szükség hagyományos hajtóműre.

 

Az elmúlt években egyre fejlettebb drónokat mutattak be a fejlesztő cégek: okosabbak lettek, messzebbre tudnak eljutni egy feltöltéssel, és ügyesebben navigálnak a szerkezetek, mint korábbi társai. Egy dolog azonban nem változott: mindegyik a propellerei segítségével képes előrébb jutni. A japán Docomo nevű cég azonban egy olyan fejlesztéssel állt elő, amelynél nincs szükség hagyományos hajtóműre.

A szerkezet egy héliummal töltött léggömb, amely szinte hangtalanul képes beltérben közlekedni. A működésének lényegét az ultrahang-modulok jelentik, ezeket a gömb oldalaira szerelték fel. Ezek az egységek rezgések segítségével tudják előre, hátra, fel és le mozgatni a drónt – írja az Autoevolution.

A Docomo szerint több előnye is van a léggömb-drónnak. Egyfelől az, hogy a hagyományos társaihoz képest jóval halkabb, így nem zavarja a környezetét, másfelől pedig sokkal kevésbé balesetveszélyes. A propellerek könnyen okozhatnak sérülést, az ultrahangos megoldással azonban ilyen veszélyre nem kell számítanunk.

A cég azt tervezi, hogy 2022 tavaszán piacra dobja majd a drónt, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyibe kerülhet majd az egység.