MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Újabb rangos tudományos elismerés az mRNS kutatások eredményeiért

Újabb rangos tudományos elismerés az mRNS kutatások eredményeiért

telex.hu

Hárommillió dolláros díjat kapott Karikó Katalin és kutatótársa

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta meg idén a Breakthrough Prize-t, az egyik legjelentősebb, legnagyobb pénzösszeggel járó tudományos díjat. Az elismerést természetesen azokkal az mRNS-kutatásokkal érdemelték ki, amik lehetővé tették az mRNS-alapú Covid-oltóanyagok gyors kifejlesztését.

A Breakthrough Prize-t 2012-ben alapították, főleg szilícium-völgyi üzletemberek, egyebek közt Mark Zuckerberg és a Google-alapító Sergey Brin. A díjat minden évben három kategóriában ítélik oda – élettudományok, matematika és fizika – olyan kutatóknak, akik jelentős áttörést értek el a szakterületükön. A díjjal hárommillió dollár jár, az elismerésre érdemesekről a díj alapítványának bizottsága dönt.

Karikó Katalin a Pennsylvaniai Egyetemen, 1997-ben kezdett együtt dolgozni Drew Weissmannal. Az mRNS-alapú vakcinákhoz szükséges kutatásokat a 2000-es évek elején végezték. Ezen oltóanyagok elölt vírus helyett csak egy olajos burokban lévő, megfelelően „kódolt” hírvivő RNS-t juttatnak be a szervezetbe, ami aztán a sejtet arra utasítja, hogy kezdje meg a koronavírus tüskefehérjéinek gyártását, majd pedig erre reagál az immunrendszer. Ezt a technológiát képviseli az EU-ban és Magyarországon is alkalmazott Pfizer/BioNTech- és Moderna-féle vakcina, amiket Karikóék kutatásai nélkül nem lehetett volna ilyen gyorsan kifejleszteni. A kutatópáros az mRNS egyéb, terápiás lehetőségeivel is sokat foglalkozott. Amikor a Pfizer elkészült a vakcinájával, Karikó és Weissman együtt oltatták be magukat.

Kutatómunkája miatt a két tudós sorra kapja az utóbbi hónapokban az elismeréseket. Karikó például nemrég megkapta a legnagyobb svájci gyógyszerészeti díjat, májusban pedig a Semmelweis-díjat, és komoly esélyekkel indul októberben a Nobel-díjért is. Ha megkapná, az azzal járó pénzt oktatásra és tudományra költené.