MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Újabb ország tiltja be a TikTokot

Újabb ország tiltja be a TikTokot

napi.hu / Horváth Balázs / Fotó: Getty Images

Az Amerikai Egyesült Államok és az EU után most Kanada is korlátozást vezet be a kormányzati eszközökön.

Kanada betiltja a TikTok használatát kormányzati eszközökön kiberbiztonsági kockázatkora hivatkozva – számolt be róla a CNN. A tilalom a mai napon lép életbe. A kormány által kiadott eszközökre mostantól nem lehet majd letölteni az alkalmazást, ráadásul a meglévő telepítéseket is eltávolítják.

„A TikTok felülvizsgálatát követően a kormány informatikai vezetője megállapította, hogy az elfogadhatatlan szintű kockázatot jelent a személyes információk és a kiberbiztonság szempontjából” – áll a közleményben.

Mona Fortier, a Kanadai Pénzügyminisztérium elnöke szerint a döntés összehangban van „nemzetközi partnereik” döntéseivel.

Bár az alkalmazás használatának kockázatai egyértelműek, egyelőre nincs bizonyítékunk arra, hogy kormányzati információk kerültek volna veszélybe – emelte ki közleményében a kormány.

Korábban az Egyesült Államok és az EU is korlátozást vezetett be

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a kínai kormány a TikTok segítségével hozzáférhet az USA kormányzati eszközeihez, és azáltal az Egyesült Államok felhasználói adataihoz is.

A The New York Times korábbi beszámolójára reagálva a TikTokot üzemeltető cég elismerte, hogy négy dolgozójuk hivatalos felhatalmazás nélkül figyelte meg a Forbes néhány munkatársát.

A sok nyilvános kritika és jogi aggály miatt már az Európai Unió is vizsgálódni kezdett és kilátásba helyezett egy esetleges korlátozást a népszerű platformmal szemben. Az Európai Bizottság az intézmény informatikai biztonságának javítása érdekében megtiltja munkatársai számára a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt.

A tiltásra reagált a TikTok is

Közleményükben „furcsának” nevezik azt, hogy Kanada az Európai Unió és az USA hasonló döntéseire hivatkoznak, anélkül, hogy a TikTokkal felvették volna a kapcsolatot aggályaik miatt.

Mindig készen állunk arra, hogy találkozzunk a kormányok képviselőivel és megvitassuk, hogyan védjük a kanadaiak magánéletét és biztonságát, de a TikTok ilyen módon történő kiemelése nem segíti elő ezt a közös célt – tette hozzá az alkalmazást üzemeltető ByteDance szóvivője.