MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Újabb orosz kibertámadásokra figyelmeztetnek

Újabb orosz kibertámadásokra figyelmeztetnek

vg.hu

Nagy-Britannia arra kérte a nagyvállalatokat, erősítsék meg kibervédelmüket.

A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) pénteken arra kérte a nagyvállalatokat, fordítsanak nagyobb hangsúlyt a kibervédelem megerősítésére az esetleges orosz kibertámadások kivédése érdekében, miközben a nyugati országok egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna egy újabb részének elcsatolására készül – írja a Reuters.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia többször is figyelmeztette Putyint, hogy ne támadja meg Ukrajnát, miután Oroszország több mint 100 ezer katonát küldött a volt szovjet szomszédjával közös határ közelébe.

Paul Chichester, az NCSC műveleti igazgatója elmondta, már több éve figyelemmel követik az oroszok kibertérben végzett kártékony akcióit, és megerősítette, hogy az ebben a hónapban Ukrajnát ért kibertámadás hátterében orosz tevékenység állhat.

A Harvard Kennedy School Belfer Centerének 2020-as rangsora szerint jelenleg az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Oroszország és Kína tartozik a világ legjelentősebb kibernagyhatalmai közé.

A nyugati országok vezetői szerint a 21. századot a demokráciák közötti, valamint olyan nagyhatalmi riválisok, mint például a Kína és Oroszország közötti küzdelem fogja meghatározni. Ezek mind katonai, mind technológiai és gazdasági szempontból megingathatják a hidegháború utáni konszenzust. Nagy-Britannia szerint, noha Oroszország továbbra is a legnagyobb közvetlen fenyegetést jelenti a nyugati világra nézve, hosszú távon Kína technológiai fölénye sokkal nagyobb problémát jelenthet.