MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Újabb állambiztonsági jelentést tettek közzé két közismert rockénekesről

Újabb állambiztonsági jelentést tettek közzé két közismert rockénekesről

infostart.hu

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közösségi oldalán jelent jó néhány közlés "Dalosról" és Nagy Feróról.

 A csatolt jelentés beszámol az István, a király című rockopera két szereplője - a "Dalos" fedőnevű titkos megbízott és Nagy Feró, aki egy magyar urat (Laborcot - szerk.) játszik a darabban - bizalmas beszélgetéséről. Nagy Feró ezek szerint elmondta "Dalosnak": sajnálja, hogy elfecsérelte a korábbi éveit a Beatrice zenekarra, most kis- és nagylemeze jelenik meg, filmszerepet kap, sok pénzt keres, és erkölcsileg is elismerik. "Véleménye szerint megéri komolyan dolgozni, mert annak anyagi és erkölcsi értékei vannak."

Az állítólagos beszélgetést Gábor Róbert állambiztonsági főhadnagy gépelte le és küldött róla jelentést - számolt be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

A jelentés további része, amelyben "Dalos" Schuszter Lórántra panaszkodik, hogy az az újságírói kapcsolatai révén meg akarja akadályozni, hogy "Dalos" együttese sikeresen szerepeljen, valószínűleg hiteles, "Dalos" más esetben is mondott rosszat Schuszter Lórántról, a P. Mobil frontemberéről.

Visszatérve Nagy Feróra, "Dalos" jelentése elérte a célját, az állambiztonsági szerv bizalma tovább erősödött az egykori botrányhős iránt. Már nem kezelik "F"-dossziés ellenséges személyként, és ha így folytatja, akkor a kutató nyilvántartásból is törölni fogják a nevét, olvasható a jelentés értékelésben.

Figyelődosszié (F-dosszié):
A korabeli belügyi operatív szabályzat szerint az állambiztonsági szervek figyelődossziét vezettek azokról a személyekről, „akik a Magyar Népköztársaság állami, társadalmi és gazdasági rendjével szembeni fellépés lehetőségét latolgatták, fellépésük várható volt, vagy magatartásukkal tényleges veszélyt jelentettek a rendszerre”.
A jelentésből idézik, hogy Nagy Ferenc "F" dossziés személykénti ellenőrzését pár hónappal ezelőtt befejezték, és "jelenleg kutató nyilvántartásban szerepel. Egyértelműen megállapítható, hogy Nagy Ferenc magatartásában, szemléletében és munkához való hozzáállásában pozitív változás tapasztalható. Ellenőrzését a miniszteri parancsban meg-határozott időszakonként végrehajtjuk, és ezek alapján teszünk javaslatot a kutató-nyilvántartásból való törlésére."

Végül annyit tesz hozzá Gábor Róbert, hogy "a tmb-t konkrét feladattal nem láttam el, mert jelenleg nagylemezük anyagának stúdió munkálatai folynak." A beérkező jelentés pedig "intézkedést nem igényel".

Pályatárs Dalosról

"Dalos" történetéhez tartozik, hogy Varga Miklós (István király énekhangja - szerk.) augusztus végén beszélt az István, a királyról és az akkor sztár rockénekesként nyilvántartott Vikidál Gyuláról. (Ő volt Koppány, az egyik főszereplő a rockoperában). Úgy fogalmazott: "Gyulát a mai napig nagyon jó barátomnak tartom."

Ez a "Dalos" dolog el lett túlozva, mert szerinte nem lehet abból a korból egy-egy embert pellengérre állítani. Ő úgy tudja, mert utánanézett, hogy Vikidál Gyula soha nem adott olyan jelentést, amely "bárkire nézve dehonesztáló lett volna, pályájába bezavart volna, Gyulát belekényszerítették egy olyan helyzetbe, amiről ő nem tehetett".

Az Infostarton legutóbb Dinnyés Józsefről irtunk korábbi állambiztonsági jelentés alapján. Januári cikkünk is az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közlése alapján készült. Ebben arról volt szó, hogy Dinnyés József mit mondhatott állambiztonsági tartótisztjének 1983-ban.