MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Új orosz cég érkezett Paksra az atomerőmű építkezésére

Új orosz cég érkezett Paksra az atomerőmű építkezésére

24.hu

SUS Hungary Kft. néven a paksi ipari parkban jegyeztek be egy új, orosz tulajdonban lévő céget október végén.

Nem hivatalos orosz forrásunk szerint a Paks II atomerőmű primer körének kiépítésén fog dolgozni. A primer kör az atomerőmű lelkét jelenti: ez az atomreaktort, a keringtetőhurkokat és a szivattyúkat, a gőzfejlesztők hőátadó csöveit, valamint a térfogat-kompenzátort magába foglaló rendszercsoport. Legfőbb feladata a nukleáris alapú gőztermelés, a meghatározó nyomás és hőmérsékleti viszonyok fenntartása, valamint annak megakadályozása, hogy a hőhordozó kijusson a környezetbe.

A paksi atomerőmű-fejlesztést összefogó Roszatom magyarországi leányánál, a Rosatom Central Europe Kft.-nél tudakoltuk, mi lesz a konkrét feladata az új cégnek, de ők a SUS anyacégéhez irányítottak, mondván, „a Roszatom érdekeltségébe tartozó vállalatok saját hatáskörben döntenek a külföldi cégalapításról”. Kerestük a SUS Hungary ügyvezetőjét, Pető Zsoltot is, kérdéseinkre azonban cikkünk leadásáig nem kaptunk választ.

A SUS Hungary anyavállalata mindenesetre a Szevernoje Upravlenyije Sztroityelszvaru (SUS), utóbbi pedig az orosz építőipari mamut, a Titan2 Holdingot alkotó öt cég egyike. A Titán-tagok többek között nukleáris, hőenergia-, olaj-, gáz- és vegyipari létesítményeket, repülőtereket, lakóingatlanokat és utakat építenek. A SUS részvényesei – a cég honlapja szerint – a Titan-2 és a Rosenergoatom. A SUS jelenleg a leningrádi atomerőműnél dolgozik, de alapított finn leánycéget az ottani blokkok építéséhez, továbbá a török atomerőmű-projektben is érdekeltek.

A Titan-2 honlapján egyébként van nyoma a Paks II előkészületeinek. Azt írták a terveik között, hogy részt vesznek a magyarországi Paks II atomerőmű két új erőművi blokkja építésének fő szakaszában (az erőmű a VVER-1200 orosz reaktorral épül fel). Felhívás is található az oldalon cégek számára, hogy regisztráljanak a potenciális alvállalkozók listájára. A közbeszerzési listán pedig már konkrét közbeszerzési eljárások láthatók magyarországi fióktelep számára: 2022. júniusi dátummal transzferszolgáltatások biztosítása, novemberi határidővel pedig HR-audit szolgáltatás nyújtása.

Annyi kiderül a cégpapírokból, hogy a magyarországi leányvállalat, a SUS Hungary alapítására jóval korábban készültek, az alapító okirata idén január 22-ei keltezésű, de a cégbejegyzés, alaposan megkésett, október végére csúszott. Nem ment ugyanis minden simán, amint a cégbíróságnak beadott bejegyzési kérelemből kiderül:

A jelen igazolási kérelemmel együtt benyújtott, a cég bejegyzéséhez szükséges iratokat a SUS Hungary Kft. késedelemmel adja be. A késedelem oka, hogy a társaság pénzforgalmi számlájának megnyitása és a törzstőke rendelkezésre bocsátása a megszokottnál jóval hosszabb időt vett igénybe, azonban a bejegyzési kérelmet ezek nélkül nem tudtuk benyújtani. A törzstőke befizetése 2022. október 26. napján került jóváírásra.

Bizonyára nem arról van szó, hogy a 3 millió forintos törzstőke előteremtése gondot okozott volna az orosz anyavállalatnak, azt azonban nem részletezik, hogy az oroszországi vállalkozások, személyek vagy bankok ellen elrendelt szankciók vagy más miatt késett-e az ügymenet. Mindenesetre a törzstőke befizetéséről végül Mészáros Lőrinc bankja, az MKB adott igazolást, hogy megérkezett a nála vezetett számlára a pénz október végén.

Szankciós listát egyeztet a cégbíróság

Az új cégbejegyzéseket hétről hétre figyelve az látszik, hogy a háború kitörése óta megnőtt az ukrán magánszemélyek által alapított magyarországi társaságok száma, ugyanakkor nem szűnt meg teljesen az orosz érdekeltségek alapítása sem, minden héten akad néhány új, orosz gyökerű cég az adatbázisban. Megkérdeztük a cégbíróságot, hogyan alkalmazzák a szankciós rendelkezéseket, ha orosz magánszemély, szervezet vagy cég ad be kérelmet magyarországi cégalapításra. Az idevágó törvényi előírásoknak megfelelően megvizsgálják, hogy a cégbejegyzési (változásbejegyzési) kérelemben feltüntetett természetes személyek és szervezetek szerepelnek-e az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekről hozott határozatokban – válaszolta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályán keresztül. Hangsúlyozták: nemcsak az orosz személyek és cégek esetében, hanem mindenkinél lefuttatja a keresést a rendszer azt vizsgálva, hogy érintett-e. Ha találat van, a cégbíróság felfüggeszti a bejegyzési (vagy változásbejegyzési) eljárást és megteszi a bejelentést a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedés foganatosításáért felelős szervnek, azaz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodának. A folytatásra a hatóság jelzésére vagy a határidő eredménytelen letelte után kerül sor. Jelzés esetén a bejegyzési, illetve a változásbejegyzési kérelemmel együtt törvényességi felügyeleti eljárást kell indítani. Ha ezen eljárásnak a hatóság közlése alapján az az eredménye, hogy az adott személy vagy cég a szankciós listán szerepel, a kérelmet vissza kell utasítania a cégbíróságnak. Az egyszerűsített cégeljárásban a hatóság értesítése esetén a cégbíróság a kérelmet elutasítja. Kérdésünkre, hogy volt-e példa 2022. február 24. óta arra, hogy orosz tulajdonú cég bejegyzését megtagadta a cégbíróság, a törvényszék azt közölte, a bejegyzés megtagadásról nem rendelkeznek információval, de a hatóság megkeresése alapján több esetben függesztették fel cégek működését.