MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ügyészségi kihallgatás: hamis vallomással gyanúsítják az osztrák kancellárt

Ügyészségi kihallgatás: hamis vallomással gyanúsítják az osztrák kancellárt

24.hu

„Ez egy erős jele annak, hogy működik a jogállam."

Gyanúsítottként hallgatja ki az osztrák korrupcióellenes ügyészség (WKStA) Sebastian Kurz kancellárt és a kabinetfőnökét, Bernhard Bonellit. A gyanú szerint hamist vallomást tettek egy vizsgálóbizottság előtt, amit eredetileg az Ibiza-botrány kivizsgálására hoztak létre, de mára több korrupciós botránnyal is foglalkozik – írja a 444.hu az ORF és Süddeutsche Zeitung összeállításai alapján.

A cikk szerint Kurzot azzal gyanúsítják, hogy hazudott az osztrák állami befektetési alap (ÖBAG) vezetőjének, Thomas Schmidnek a kinevezésével kapcsolatban. A kancellár ugyanis azt állította, hogy nem vett részt Schmidt kinevezésében, de az ügyészséghez eljutott üzenetek pont az ellenkezőjét bizonyítják. Az osztrák alkotmánybíróság most kimondta, hogy Kurznak és a kancelláriának több ezer e-mailt és aktát kell a vizsgálóbizottság rendelkezésére bocsátania.

A gyanúsításra reagálva Kurz szerda este azt mondta, igazat mondott a bizottság előtt, és tiszta a lelkiismerete. Ezért szerinte nem kell lemondania. Szerinte legfeljebb rosszul emlékezett, amikor a meghallgatáson beszélt, most pedig kiforgatják a szavait.

A kancellár ellen a Neos nevű ellenzéki párt tett feljelentést. A párt elnöke, Beate Meinl-Reisinger az ügyészség lépéséről azt mondta, ez egy erős jele annak, hogy működik a jogállam, mivel a törvény előtt mindenki egyenlő.

A vizsgálóbizottság egy Ibizán felvett kompromittáló videóról kapta a nevét, ami végül 2019-ben az akkori osztrák kormány bukásához vezetett. A rejtett kamerával készült felvételeken a szabadságpárti Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónappal az ausztriai parlamenti választás előtt.