MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Túlélő gyermekek a dzsungelben

Túlélő gyermekek a dzsungelben

telex.hu

Egyedül élt négy gyerek két hétig a kolumbiai dzsungelben, miután lezuhant a repülőjük.

 

Két hét után találtak meg négy gyereket, akik valószínűleg túléltek egy légi katasztrófát az Amazonas dzsungelében, írja a Reuters. A gyerekek 13, 9 és 4 évesek, plusz volt velük egy 11 hónapos csecsemő is, egyelőre azt még nem tudni, hogyan bolyongtak az őserdőben és azt sem, hogyan sikerült több mint 15 napig életben maradniuk, miután május elején lezuhant a kisrepülőgép, amin anyjukkal utaztak. Az anyát a gép fedélzeten tartózkodó két másik felnőttel együtt holtan találták. Gustavo Petro kolumbiai elnök számolt be a történtekről, azt mondta ez „öröm az országnak”.

A gyerekeket korábban több mint száz katona kereste, kutyákkal együtt, miután találtak arra utaló nyomokat, hogy élhetnek. A Cessna 206-os hét embert szállított az Amazonas tartománybeli Araracuara és a Guaviare tartománybeli San José del Guaviare város között, amikor május 1-jén a kora reggeli órákban motorhiba miatt vészjelzést adott le. A gépet most hétfőn találták meg orral a földbe csapódva a sűrű növényzetben, először azt jelentették be, hogy megtalálták a pilótát, de a másik hat utasnak nyoma veszett. Kedden aztán bejelentették, hogy megtalálták az anya és egy harmadik ember holttestét, a gyerekek viszont eltűntek.

Kedden aztán a hatóságok bejelentették, hogy személyes tárgyakat, gyümölcsmaradékokat találtak, valamint egy cumisüveget a repülőgép közelében, majd a mentőcsapatok felfedeztek egy „botokból és ágakból készült rögtönzött menedéket”, ez utalt arra, hogy legalább egy túlélő van. A sajtóhoz eljuttatott fotókon olló és egy hajpántnak tűnő címke volt látható, újabb nyomok, amelyek segítettek a mentőknek a keresésben.

A légierő három helikopterrel csatlakozott a Remény elnevezésű mentőakcióhoz. Az egyik fedélzetén egy „körülbelül 1500 méteres terület hangosítására alkalmas” hangszóró közvetítette a gyerekek nagymamája által felvett üzenetet. Az asszony a helyi törzs nyelvén közölte az unokáival, hogy keresik őket, és arra kérte őket, maradjanak ott, ahol vannak, hogy megtalálják őket.