MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Túl mélyről kell menteni az elsüllyedt tengeralattjárót

Túl mélyről kell menteni az elsüllyedt tengeralattjárót

telex.hu

Szombatig van levegője az indonéz tengeralattjáró legénységének.

Szombatig van elegendő oxigénje a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró 700 méter mélyen tartózkodó legénységének, bizakodásra adhat okot a mentésnek kedvező jó időjárás és a tengeralattjáró jó állapota – jelentette be csütörtökön újságíróknak az ország haditengerészetének vezérkari főnöke, Judo Margono admirális. Azonban a haditengerészet szóvivője, Julius Widjojono admirális korábban már több, aggodalomra okot adó szempontot is felvetett; elmondása szerint ugyanis miközben a tengeralattjáró gyaníthatóan 600-700 méteres mélységben van, a járművet úgy tervezték, hogy 250-500 méteres mélységig merüljön. Ráadásul még mindig nem tudni, hogy mi lett a sorsa a hadihajón tartózkodó 53 főnek, sőt azt sem, hogy a mi magyarázza a szokványos 34 fős legénységen felüli többletlétszámot.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú tengeralattjáróval helyi idő szerint szerdán kora reggel szakadt meg a kapcsolat, miután a hadihajó mintegy 95 kilométerre Bali szigetétől északra merülési parancsot kapott egy torpedóindítási gyakorlathoz. Joko Widodo indonéz elnök az elsődleges szakértői véleményeket ismertetve úgy vélte, hogy a nagy víznyomás hatására megrongálódhatott a tengeralattjáró üzemanyagtartálya.

Az indonéz védelmi minisztérium azt is bejelentette, hogy Ausztrália, India és Szingapúr is felajánlotta segítségét a mentéshez – utóbbi már el is indított a helyszínre egy speciális mentőhajót.

Az indonéz fegyveres erők elöregedett járművei és eszközei az elmúlt években több halálos balesethez vezettek. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Prabovo Szubianto védelmi miniszter a mostani baleset kapcsán elkerülhetetlennek nevezte a fegyveres erők modernizálását. A Nanggala egyébként 2011-ben esett át teljes felújításon Dél-Koreában.