MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Túl magas lett az infláció, a török elnök kirúgta a statisztikai hivatal elnökét

Túl magas lett az infláció, a török elnök kirúgta a statisztikai hivatal elnökét

hvg.hu

Független közgazdászok szerint a valós inflációs mutató 82%.

36%-nál magasabb inflációt mutatott ki a török statisztikai hivatal december hónapra, és ezzel húszéves rekordot döntött az áremelkedés – írja a Wall Street Journal. A lap rámutat: Recep Tayyip Erdogan elnök unortodox gazdaságpolitikája egyre kritikusabb helyzetbe hozza a török lírát is.

Több mint 40%-ot veszített az értékéből a törökök fizetőeszköze az amerikai dollárhoz képest. Ilyenkor a kamat emelése a bevált módszer, de Recep Tayyip Erdogan elnök épp ellenkezőleg, a csökkentés mellett döntött. Így akarja felpörgetni az exportot és a turizmust, amely igen fontos a török gazdaság számára. A statisztikai hivatal jelentése azonban rámutatott: a decemberben elért, 36 százalékot meghaladó infláció azt jelenti, hogy Erdogan törekvése kudarc, mert a kamatcsökkentések csak fokozták az áremelkedést. Ennek következtében a középosztály került lehetetlen helyzetbe: a legszükségesebb kiadások is komoly gondot okoznak a családi költségvetésben.

A megoldás végül a hivatal elnökének, Sait Dincernek az eltávolítása lett. Ő egy hétvégi interjúban így nyilatkozott: „84 millió töröknek vagyok felelős az inflációs adatokért. Ha bármilyen tévedést követnék el, azzal megsérteném a honfitársaim jogait”. Ez finom utalás arra, hogy minden bizonnyal komoly nyomás nehezedett rá, hogy mutasson ki Erdogan számára kedvezőbb inflációs adatokat. A hivatalos számok különben is csak részben tükrözik a valóságot. Független közgazdászok szerint a valós inflációs mutató 82%.

A török líra összeomlása és a magas infláció tüntetésekhez vezetett Törökországban, ahol egyre csökken Erdogan elnök népszerűsége.

Az elnök a múlt évben leváltotta a nemzeti bank kormányzóját, aki nem volt hajlandó követni az elnök nem ortodox gazdaságpolitikáját, és nem akarta csökkenteni az alapkamatot. Az autokrata elnök megszabadult a pénzügyminisztertől is, aki a világon elfogadott közgazdasági gondolkodás utolsó híve volt a környezetében. Közben lemondott az igazságügyi miniszter is, egyik elődje lett az utóda.

Csütörtökön teszik közzé a januári inflációs adatokat Törökországban. A statisztikai hivatal főnökének elbocsátása után ki fog hinni ezeknek?