MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Tölgyessy Péter: Márki-Zay kezében „veszélyes fegyverek

Tölgyessy Péter: Márki-Zay kezében „veszélyes fegyverek" vannak

telex.hu

„Egész biztos, hogy a Fidesz folytatni fogja a gyurcsányozást."

 

Egész biztos, hogy a Fidesz folytatni fogja a gyurcsányozást, a Gyurcsány-párt viszont érthető módon megrendült, ezt látni lehetett a sajtótájékoztatón is. Ennél nagyobb politikai tragédiát nem lehet megélni, amit Dobrev megélt – mondta Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Partizánnak adott vasárnap esti interjújában. Tölgyessy azután beszélt erről, hogy Dobrev Klára elismerte a vereségét az ellenzéki előválasztáson – de még azelőtt, hogy Márki-Zay Péter győzelmi beszédet mondott volna a hatpárti összefogás közös miniszterelnök-jelöltjeként.

Az alkotmányjogász szerint Dobrev lett volna technikailag a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek, de elsöpörte az az elitellenes hullám, amit Márki-Zay magával hozott a magyar belpolitikába. Bár a Fidesznek van félnivalója a jövő áprilisi választásokra, Tölgyessy szerint kiéleződhetnek a valódi ellentétek az ellenzékben egy választási győzelem esetén, az elitellenes mozgalmak lendülete pedig általában nem tart ki egy-egy parlamenti ciklus végéig sem.

„A gyurcsányozás kiüresedhet Márki-Zay Péter győzelmével, a Fidesz pedig ha folytatja ezt a stratégiát, a bukást kockáztatja. A Fidesz egyik alapproblémája, hogy nincs reflexiója a vezetőnek – senki nem meri neki megmondani, hogy rossz irányba mennek a dolgok” – mondta Tölgyessy, ráadásul a Fidesznek szerinte eleve nehezen megy az új helyzethez való alkalmazkodás. „Ha valahol lehet elitellenes politikát csinálni, az maga a miniszterelnök, aki közel húsz éve játszik ezen a poszton, és próbálja játszani az elitellenes elitet, de Márki-Zay kezében olyan fegyverek vannak, amelyek Orbánra is veszélyesek.”

Márki-Zaynak viszont a győzelem ellenére megvannak a maga problémái: „Egy olyan baloldali blokk vezetője lett, aminek a magja az MSZP–SZDSZ-koalícióból jön, még a Jobbik is részben ebből a táborból él. Mindeközben Márki-Zay olyan dolgokat mond, amelyek egy baloldali szavazó számára nehezen felfoghatóak: hívő katolikus, családapa, piaci fundamentalista. /Bővebben a Telexen olvashatnak erről a témáról/