MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Tökéletes demokráciát és magas fizetést ígér a gép, aki politikusnak állt

Tökéletes demokráciát és magas fizetést ígér a gép, aki politikusnak állt

24.hu

Javaslataik egyike a kb. 5,5 millió forintnak megfelelő alapjövedelem bevezetése.

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak november 1-jén Dániában, amelyen nem kizárt, hogy egy mesterséges intelligencia által vezetett politikai párt is megméretteti magát – írja a Vice.

A Szintetikus Párt nevű formációt az észak-európai ország Computer Lars és a MindFuture Foundation csoportjai alapították meg még májusban. A chatbotot az 1970 óta megjelent dán politikai programok, illetve az elenyésző támogatottsággal bíró pártok tevékenysége alapján készítették. Fontos céljuk, hogy ne populista ígéretekkel, hanem elérhető ígéretekkel győzzék meg a választókat. A fejlesztők kiemelték: a szoftver és pártja főleg olyan dán állampolgárokat igyekszik majd megszólítani, akik nem szoktak szavazni, vagy soha nem vettek még részt választáson. Ez nagyjából a társadalom 20 százalékát teszi ki.

A Szintetikus Párt javaslatainak egyike a havi 100 ezer dán koronának, azaz kb. 5,5 millió forintnak megfelelő alapjövedelem bevezetése.

A listavezetőként ismert chatbot, Leader Lars – akivel egyébként Discordon lehet beszélgetni – semmiképp nem lesz rajta a szavazólapon, mivel nem egy létező személy, a párt hús-vér politikusai viszont igen. Persze feltéve, hogy összegyűjtik a választáson való induláshoz szükséges 20 ezer aláírást. Ebből a cikk október 13-ai megjelenéséig mindössze 11 volt meg, ami nem túl biztató.

Asker Staunæs, a program egyik tervezője kiemelte: a párt célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a mesterséges intelligencia terjedésére, és az abban rejlő lehetőségekre. Ezért az ENSZ-nek is be akarnak nyújtani egy tizennyolcadik fenntartható fejlődési célt, amely az ember és a mesterséges intelligencia pozitív együttélését célozná meg. A párt szerint fontos lenne, hogy az embereket arra tanítsák, és képezzék, hogy ne féljenek a gépektől, azok ugyanis csak leegyszerűsítik az életet.