MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Több mint nyolcszázmillió forint közpénz és a társasjátékok furcsa története

Több mint nyolcszázmillió forint közpénz és a társasjátékok furcsa története

napi.hu / Fotó: versus global

Plázákban oszotgatják az adóforintokból legyártott társasjátékokat.

Közel 890 millió forintos támogatásból kellett volna legyártatnia egy szálláshelyeknek szánt társasjátékot a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványnak. A gyártó cég végül ennek a töredékét számlázta ki, ráadásul a társasok el sem jutottak a szállásokra – családok kapták meg, interneten árulják, vagy ingyenesen osztogatják őket plázákban.

Szálláshelyeknek szánt társasjátékra kapott 888 956 000 forintot a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-től.

A 24.hu cikke szerint ezek, a darabonként 22 ezer forint adófizetői pénzből legyártott játékok végül nem jutottak el a szállásokra, hanem családokhoz és oktatási intézményekhez kerültek. Bár összesen 40 ezer készült el az AdvenTourist Természeti Kincseink elenevezésű játékból – amelyen látható a Magyar Turisztikai Szövetség logója és a gyártó neve is –, csak 8 831 társasjátékot osztottak ki – derül ki az alapítvány nyáron megjelent 2022-es beszámolójából.

Az alapítvány a lapnak adott válaszában ennek tényét el is ismerte, mint írták,

a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásának köszönhetően összesen 40 000 db turisztikai társasjáték készült, amelyeket gyermekek, családok, valamint oktatási intézmények kapnak/kaptak meg térítésmentesen.

Összesen 20–20 ezer darab társasjátékot gyártottak le, amikért nagyságrendileg – a támogatás töredékét –, 110 millió forintot számláztak ki, erről már a játékot gyártó cég termékfejlesztője beszélt a portálnak. Kellermayer Sándor hangsúlyozta, ők nem álltak közvetlen kapcsolatban a Magyar Turisztikai Szövetséggel, társasjáték fejlesztője kereste fel őket. Hozzátette: a megrendelés nem sült el jól, mivel időközben jelentősen megugrottak a nyersanyagárak.

Bár a szálláshelyeken nem, az interneten annál többször találkozhatunk a AdvenTourist-tal, bontatlanul nagyjából 5000 forintért lehet hozzájutni a játékhoz. A lap olyanról is tud emellett, hogy a kecskeméti plázában és az egyik esztergomi ünnepségen is osztogatták azt, ingyen.