MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Több mint ezer év után nők is mehetnek a japán pucérfesztiválra – de csak felöltözve!

Több mint ezer év után nők is mehetnek a japán pucérfesztiválra – de csak felöltözve!

Aradi Hanga Zsófia

A fesztivál a nők számára eddig tiltott volt, de a rendezvény szervezői idén kivételt tettek.

1250 év után először végre nőknek is engedélyezték, hogy részt vegyenek a híres Hadaka Macurin, azaz a japán pucérfesztiválon, amelyen a középkor óta szinte semmit sem viselő férfiak ezrei űzik el a gonosz szellemeket – írja a Guardian.

Minden év februárjában több ezer lengén öltözött férfi vesz részt az Inazava város egyik sintó szentélyében tartott ősi szertartáson. A fesztivál a nők számára eddig tiltott volt, de a rendezvény szervezői idén kivételt tettek: egy körülbelül 40 fős női csoportnak engedélyezték a részvételt a február 22-i eseményen.

Egy kikötés van: ők nem pucérkodhatnak.

A teljesen felöltözött nők rituális felajánlásokat tesznek majd, de nem vehetnek részt a fesztivál csúcspontján, amikor a hagyományos ágyékkötőbe (fundosi), zokniba (tabi) és fejkendőbe (hacsimaki) öltözött férfiak összecsapnak egymással, miközben megpróbálják érintéssel átadni a balszerencséjüket egy „kiválasztott férfinak”, mielőtt az a szentélybe menekülne.

Szuzuki Ajaka – aki kampányolt azért, hogy feloldják a nők részvételére vonatkozó tilalmat – azt mondta, világéletében részt akart venni a fesztiválon, és mindig bántotta, hogy ha fiúnak született volna, ott lehetett volna. Február 22-én most ő is beléphet a szentélybe, az alkalmat arra fogja felhasználni, hogy imádkozzon családja biztonságáért és a Noto-félszigeten nemrég bekövetkezett halálos földrengés áldozataiért.

Japánban több olyan hagyományos rendezvényt is tartanak, amelyeken korábban nem vehettek részt nők, de egyre több helyen döntenek úgy, hogy a korral haladva változtatnak a szabályokon. Januárban a Siga prefektúrában megrendezett Kacube tűzfesztiválon például 800 éves története során először vettek részt nők.

Bár egyesek a nemek közötti egyenlőség irányába tett szerény előrelépésként üdvözölték a megújult pucérfesztivált, a japán hagyományos élet számos területe továbbra is tiltott a nők számára. Ide tartozik a szumó is. Bár a nők amatőr szumóban versenyeznek, hivatásszerűen nem küzdhetnek, és még a dohjóra – egy félig földbe ásott rizsszalmabálákkal kijelölt, földdel borított körre – sem léphetnek be, amelyet az évente megrendezett hat fő versenyen használnak. Ez a szabály egyszer komolyabb botrányt is okozott: 2018-ban agyvérzést kapott és összeesett a ringben egy helyi polgármester. A verseny nézőteréről ekkor több nő, köztük egy ápolónő azonnal a körbe sietett, hogy elsősegélyt nyújtsanak neki, mire a bíró a hangosbeszélőn keresztül utasította őket, hogy azonnal hagyják el a területet, mert tilos rálépniük. A nők nem engedelmeskedtek neki.