MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Tíz illat, amit a macskák ki nem állhatnak

Tíz illat, amit a macskák ki nem állhatnak

24.hu

Ezek közé tartozik az ecet és a mentol is.

Biztosan észrevetted már, ha macskatulajdonos vagy, hogy vannak olyan szagok, amiket a kedvenceink nem bírnak elviselni, és ha tehetik, elkerülik őket. Nagyon érzékeny az orruk, és még az enyhén kellemetlen szagtól is meghátrálnak. Ezek között van olyan is, ami számunkra kellemes, de a macskák irritálónak érzik, írja a lovetoknowpets.com.

Lássuk mi az a tíz illat, amit nem bírnak házi kedvenceink elviselni.

Koszos macskaalom
Talán az egyik szag, amit a macskák a legjobban utálnak, a koszos alom szaga. Ha az almot a gazdi egy ideje nem takarította ki, a macskája fellázadhat, és egy másik , kevésbé megfelelő helyet kezd használni mellékhelyiségnek. Érdemes ügyelni arra, hogy az alom tiszta legyen, ha azt szeretnénk, hogy macska ne pisiljen és kakiljon szerteszét a lakásban.

Idegen macskák szaga
Míg a macskák nem bánják azoknak a cicáknak a szagát, akiket ismernek, egy új macska szaga a háztartásban felháborodást okozhat. Ami még rosszabb, az “új macska szag” miatt az eredeti kedvenc bepermetezheti a házat. Ez pedig az az illat, amit mi emberek nem szeretünk.

Romlott hal
Míg a macskák és az emberek ízlése nagyon különböző, egy dologban minden bizonnyal megegyezik: a romlott hal szaga kellemetlen.

Bizonyos gyümölcsök és zöldségek
Míg a gyümölcsök és zöldségek számunkra többnyire jó illatúak, a macskáknak egészen más véleménye van. Egyes zöldségek, gyümölcsök, mint például a paradicsom, a hagyma és a fokhagyma, megzavarhatják a szaglórendszerüket. A banán szaga is a nem kedveltek közé tartozik, és ez a banánhéjban lévő etil-acetátnak köszönhető. A vegyület kémiai szaga taszítja a cicákat, éppen ezért, ha van olyan bútor, amit védenénk a macskáktól, banánhéjjal érdemes bedörzsölni őket.

Citrusfélék
A gyümölcsös illatok közül a citrusok illata is olyan, amit a macskák utálnak. Valójában az egyik szuper módja annak, hogy az állatokat távol tartsuk bizonyos helyektől éppen az lehet, hogy ha az utálatukat kihasználva citruspermetet permetezünk arra a környékre, ahonnan el szeretnénk őket riasztani.

Friss menta
A menta egy másik természetesen előforduló illat, amit a macskák minden formájában elkerülnek, beleértve a mentolt is. A macskák orrát nagyon irritálja, ha belélegzik a mentolszagot.

Tisztítószerek
Eltekintve attól, hogy lenyelés esetén a legtöbb mérgező a cicákra nézve, a macskák nem szeretik a szagukat sem. Ide tartoznak a szappanok és a légfrissítők is. Az ezekben a tisztítószerekben található vegyszerek szaga túl sok az érzékeny orruknak, így elkerülik azokat a területeket, ahol használták őket. Ezért fontos, hogy gyenge illatú tisztítószert használjunk macska alomdobozának takarításakor is.

Levendula
A macskák érzékeny szaglását számos virágillat is irritálja, ezek közé tartozik az emberek egyik kedvence, a levendulaillat is. Ezt az illatot is használhatjuk elrettentőként, de érdemes vigyázni, mert a túl sok levendula mérgező lehet a macskákra.

Kávé
Mi imádjuk, de a macskák ösztönösen felhúzzák az orrukat a kávé illatára. Legyen babkávéról vagy frissen főzött kávéról, a macskák utálják.

Ecet
Az ecet erős és savanyú illat, ami szintén nem tartozik a cicák kedvencei közé. Bár az ecet nem mérgező a macskákra nézve, a szúrós szagot messziről elkerülik. Valójában biztonságos háztartási tisztítószerként is használható a makacs foltok és szagok eltávolítására, bár olykor a cicák megjelölik az ecettel tisztított területet, hogy saját szagukkal semlegesítsék a számukra kellemetlen illatot.