MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Tisztelgés begóniákkal

Tisztelgés begóniákkal

senior.hu

Lélegzetelállító mintával készülnek az idei virágszőnyegre Belgiumban.

Több év kényszerű (a járvány miatti) szünet után idén végre újra gyönyörködhetünk a brüsszeli Virágszőnyegben 2022. augusztus 12-15. között.

A virágszőnyeg 70 m hosszú és 24 m széles lesz, 1680 m²-en begóniák, dáliák, fű és kéreg borítja majd Brüsszel macskaköves Fő Terét. Több száz önkéntes munkájának köszönhetően kevesebb, mint 8 óra alatt készül majd el a gondosan megtervezett kompozíció.

A megnyitó előtti napon az önkéntesek gyeptekercsekkel töltik majd ki a motívumok közötti területeket. A virágokat annyira közel teszik egymáshoz, hogy a szél nem tudja őket elfújni és így egyfajta mikroklímát alakítanak ki. Hőség esetén nedvesítik a gyepet, ha pedig esős az idő, a fű akár 4-5 cm-t is nőhet a 3 nap alatt. A virágok így frissek maradnak, teljesen pompájukban díszlenek pár napig.

A munka persze jóval előbb kezdődik. Kétévente a Tapis de Fleurs non-profit szervezet összehozza a különféle szákmák képviselőit: illusztrátorokat, grafikus tervezőket, tájépítészeket, hogy megtervezzék a motívumokat, majd kiszámolják a szükséges virágok számát és megalkossák a színkombinációkat. Több százezer vágott virágra van ilyenkor szükség, ezeket jó előre lefoglalják. Néhány nappal előbb teljes méretű rajz is készül egy hatalmas mikroperforált műanyag lapra, ez lesz az alap, amellyel befedik a macskaköveket.

A történet 1970-ben indult, amikor a brüsszeli városvezetők Oudenaarde-be látogatva egy megkapó virágszőnyeget csodáltak meg. Akkor ugrott be neki, hogy Brüsszelnek is saját virágszőnyeget kellene készítenie! A következő évben aztán a Fő Téren a Francs-Bourgeois (egy kiskereskedők szövetsége) és az AVBS (Flandria Zöld Ipar Szövetsége) munkájának eredményeként készült el a kompozíció. Utóbbinak elnöke ebben az időben Étienne Stautemas volt. Ő maga elkötelezett rajongója és mestere volt a begónia szőnyegeknek, addigra már több mint 180 alkotás fűződött a nevéhez.

Az első Virágszőnyeget 1971-ben készítették és 1986 óta kétévente a Fő téren kap helyet.

 

Az 50. évforduló alkalmából idén igazán különleges szőnyeg készül. Az 1971-es motívumok fognak újra megelevenedni. Egyben tisztelgés ez Étienne Stautemas előtt, aki nem csak az első szőnyeget készítette, de éveken át meghatározó művésze volt a projektnek. 2022-ben mindegyik olyan elem feltűnik, amely jelen volt az eredeti, első elrendezésben, így például Szent Mihály arkangyal és a belga oroszlán is helyet kap. Ebben az évben más virágok is bekerülnek majd a kompozícióba, így például krizantém is.

Az 1971-es szőnyeg címe Arabeszk volt: az arabeszk, vagyis levelek és szárak természetes elrendezése után. Az arabeszk Stautemas védjegye volt, amit egészen az utolsó, 1998-as szőnyegéig használt. 1971-ben az arabeszk egy kartonból kivágott sablonnal készült, amelyet több ezerszer áthelyeztek a munka során és a hüvelyk és kisujj távolságának segítségével mérték ki a szükséges 20 cm-eket. Az emlékezés részeként most is megtartották ezt a 20 cm-t, bár a modern technikák segítségével már hiba nélkül el lehet a méréseket számítógépes programmal is végezni.

A 2022-es dizájn kollaboráció eredménye: közösen alkotta Roo Aguilar Aguado, mexikói művész és Koen Vondenbusch, Étienne Stautemas hallgatója, valamint utóda Marc Schautteet, aki 28 éve vesz részt a projektben. Mindnyájan több, mint 28 órát töltöttek a 1971-es minta rekonstruálásával, Stautemas kézi rajzait használva.

A csodálatos Virágszőnyeget a Városháza erkélyéről, felülről is meg lehet csodálni. A programot esténként hang- és fényjáték színesíti.