MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Tiltakozásként nem viselt fejkendőt, őrizetbe vették

Tiltakozásként nem viselt fejkendőt, őrizetbe vették

hvg.hu

Naszila Marufián ismert újságírónőt szerda reggel vették őrizetbe.

A tájékoztatás szerint az újságírónő őrizetbevételét az illetékes bíróság az iszlám öltözködési szokások megsértése címén rendelte el.

Marufián már hónapok óta az iráni hatóságok célkeresztjében áll. Már a 2022 novemberében kitört országos tiltakozóhullám nyomán is többször őrizetbe került, azonban óvadék ellenében szabadlábon maradhatott. Januárban egy másik törvényszék államellenes propaganda vádjával ítélte két év szabadságvesztésre.

Legutóbb több olyan felvételt is közzétett magáról a közösségi médiában, amelyeken a kötelező fejkendő nélkül látható.

Az ország nagyvárosaiban számos nő a tiltakozás jeléül szándékosan figyelmen kívül hagyja a fejkendő viselési előírásokat.

Néhány hét múlva lesz Iránban Mahsza Amini halálának évfordulója. Az öltözködési szabályok megsértése miatt előállított fiatal kurd nő az erkölcsrendészet őrizetében halt meg. Az esetet követően országos tiltakozási hullám robbant ki tavaly ősszel. Marufián akkor interjút készített Amini apjával.

Mindeközben kedden Teheránban megkezdődött Amini ügyvédjének pere. Me Száleh Nikbahtot az Iszlám Köztársaság elleni propagandával vádolják, mert a külföldi sajtóval beszélt Amini ügyéről - közölte a jogász védője, Me Ali Rezai, akit az Etemad című iráni lap idézett szerdán.

Nikbaht ártatlannak vallotta magát, mindössze azt bírálta, hogy "a hatóságok miként vezetik az országot" - ismertette az Etemad. Az ügyvéd 2022 szeptemberében közölte, hogy Amini családja a lány halálát követően feljelentést tett az őrizetbe vételben közreműködő rendőrök ellen.

Az ügyvédet elítélése esetén három év börtön fenyegeti. Nikbaht már számos ismert iráni személyiség védőjeként lépett fel, így a többi között a nemrég óvadék ellenében szabadlábra helyezett Dzsafar Panahi filmrendező jogi képviselőjeként is eljárt.