MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Tilos meghalni, mert nincs temető – furcsa törvények a világban

Tilos meghalni, mert nincs temető – furcsa törvények a világban

24.hu

Ezek a világ legmeglepőbb törvényei.

Szabályokra szükség van az élet minden területén. Meg kell tanulnia a gyerekeknek, hogy fogmosás nélkül nem fekszünk le, az autósoknak, hogy mit jelent a jobbkézszabály, a kutyának, hogy nem mehet fel a kanapéra. Ha az állam hoz jogszabályokat, akkor azt muszáj betartani, aki nem így tesz, annak szankciókkal kell számolnia. Ezek a törvények (elvileg) alaposan átgondoltak, minden körülményre kiterjedők, azonban mégis vannak olyanok, amik érthetetlenek, abszurdak, megmosolyogtatók. Ezekből szemezgettünk.

Svájcban tilos egyedül aranyhalat tartani. Mármint, ha az aranyhal van egyedül. Oka, hogy az aranyhalak társas lények és állatkínzásnak minősülne magányosan úszkálni hagyni őket.
Kentuckyban a törvény előírja, hogy minden lakosnak évente egyszer meg kell fürdenie.
Ugyanitt tilos fehérnemű nélkül az utcára menni. Vajon van összefüggés a két szabály között?
Vermontban tilos a víz alatt fütyülni. Mondjuk, szerencsére, nem is lehet, így nem lesz gond a törvénysértéssel.
Kínában csak annak szabad reinkarnálódni, akinek a pártvezető megengedi.
Moszkvában tilos koszos autóval közlekedni, a hatóságoktól komoly pénzbüntetésre számíthat az, aki mégis megteszi.

A francia gyerekek nem kaphatnak ketchupot a menzán. Majonézt viszont igen, ennek az az oka, hogy a francia konyhát részesítsék előnyben az amerikai ételekkel szemben.
Magyarországon tilos az ijesztő, a nyugalom megzavarására alkalmas kinézetű lufit felfújása vagy azzal a sétálás. 2009-ben az Anker közben négy embert állítottak elő, akik fekete lufikra fehér arcot festettek, és ezekkel mászkáltak.
New Jerseyben tilos embert ölni akkor, ha golyóálló mellényt visel az elkövető. Mondjuk, enélkül is tilos…
Az Egyesült Államokban levő Wyomingban tilos nyulakat fotózni júniusban. Ez már egy enyhébb szabály, korábban ugyanis az összes sportból vadászott állat esetében tilos volt a fotózás egészen januártól áprilisig. Kivételt jelentett az, aki fizetett érte 5 dollárt.

Connecticutban tilos kézen állva átmenni a zebrán.
Franciaországban összeházasodhatunk egy halottal. A törvény még 1959-ből származik, amikor egy gáthiba miatt az áradás 420 embert megölt Dél-Franciaországban. Egy terhes nő vőlegénye is a baleset áldozata lett és a nő annyira rossz lelki állapotban volt, hogy az akkori elnök beiktatta a törvényt, amivel engedélyezte a házasságukat. A hatóságoknak bizonyítékra van szüksége arról, hogy a haláleset előtt már tervezték a házasságot.
Thaiföldön tilos pénzre lépni, mivel az ottani pénz a királyukat ábrázolja.
Svédországban, ha egy herceg vagy egy hercegnő a kormány és a király engedélye nélkül házasodik meg, akkor az utódai elveszítik az öröklési jogot.
Szingapúrban pornográfiának minősül, ha otthon meztelenül járkálunk, ezért illegális.
Kambodzsában tilos vízipisztolyozni újévkor.


UNSPLASH
Az olaszországi Falciano del Massicóban tilos meghalni, mivel nincs a településen temető.
Szváziföldön tilos a nőknek a nadrágviselés. Ha meglátnak az utcán így egy nőt, akkor a katonák letéphetik róla a ruhadarabot.
Finnországban mindenkinek tv-használati adót kell fizetnie, akkor is, ha nincs tv-je.
1872 óta elvileg tilos berúgni az Egyesült Királyság nyilvános helyein, melyek közé természetesen a pubok is oda számítanak.
Szingapúrban tilos rágózni, de az ország területére sem szabad rágót bevinni. A 80-as években komoly gondot okoztak számukra a mindenhol megjelenő ragacsos kiköpött rágók, ezért döntöttek a tiltás mellett.
A svájci társasházakban este tíz óra után tilos lehúzni a vécét, ez ott már kimeríti a csendháborítás fogalmát.
A Salmon Act 1986-ból származik, amely kimondja, hogy Anglia és Wales területén nem lehet senkinél lazac gyanús körülmények között. A szabály amiatt jött létre, hogy ne legyenek forgalomban illegálisan kifogott állatok. Két év börtön is járhat a megszegéséért.
Georgia állam Quitman városában törvény tiltja, hogy a csirkék tulajdonosai engedjék a tyúkoknak, hogy átkeljenek az úttesten.
Gainesville-ben tilos a csirkehúst villával enni.
Ausztráliában Victoria államban 1998-ig csak villanyszerelő cserélhetett villanykörtét.
Milánóban egy az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, most is élő törvény szerint kötelező mosolyogni. Kivétel a temetés és a kórház.


UNSPLASH
Floridában csütörtökönként este hat után tilos szellenteni. A törvény az 1800-as években íródott.
Arizonában 1924 óta tilos este hét után szamaraknak fürdőkádban aludniuk. A törvény megalkotásakor egy kereskedő megengedte a szamarának, hogy a fürdőkádjában aludjon. De jött egy árvíz, ami a káddal együtt elmosta a szamarat is majdnem két kilométerrel arrébb. Az állat túlélte, de a város rengeteg pénzt kellett, hogy költsön a megtalálására. Nem csoda, hogy nem akarták, hogy még egyszer előforduljon az eset.
Skóciában kötelesek vagyunk beengedni idegeneket az otthonunkba, ha WC-re kell menniük.
A francia Sarpourenx városban kötelező sírhelyet vásárolni a lakosoknak, mielőtt meghalnak. Bár, kétséges, hogy hogyan büntetik az elkövetőt, ha nem tesz eleget a szabálynak.
Dél-Afrikában tilos medvékkel birkózni. Elég nehéz is lenne, mivel arrafelé nem élnek medvék.
Paraguay-ban még most is törvényes párbajozni, de csak akkor, ha mindkét résztvevő bejegyzett véradó.