Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Tetőmaffia-brigádok járják az országot

Tetőmaffia-brigádok járják az országot

penzcentrum.hu

Az elmúlt években jócskán elszaporodtak a gyanús lakásfelújítási visszaélések Magyarországon.

Ezeket pedig már a szakmai szervezetek is egyértelműen észlelik. Több forrásból, az ország különböző pontjairól ütik fel a fejüket olyan horrorsztorik, amikben simlis vállalkozók, kontár szakik a főszereplők. Újabban például magukat gyönyörű honlapokkal hirdető, de referencia nélküli tetőfedők rövidítik meg a gyanútlan megrendelőket. Az egyre inkább észlelhető, tilosban járó tetőjavító brigádokról a Pénzcentrum szakmai szervezeteket kérdezett, hogy mekkora a baj valójában? Illetve, hogy miként védhetik ki a megrendelők azt, hogy csúnyán rászedjék őket.

 A megrendelők védelme érdekében Szalai Levente, az ÉMSZ ügyvezetője is összeállított egy listát, amellyel szerinte el lehet kerülni az átveréseket:

Mindenre kiterjedő, részletes árajánlatot kell kérni a vállalkozótól, hogy egyértelmű legyen az elvégzendő munka, és hogy az egyes árajánlatok összehasonlíthatók legyenek.
Tudomásul kell venni, hogy egy jó szakember nem olcsó. A kirívóan alacsony ajánlat mindenképpen felkeltheti a gyanakvásunkat.
A valóban jó szakemberek „tele vannak” munkával. Ezért a munkát időben, jó előre meg kell rendelni. Ha egy vállalkozó, nagyon hamar tud jönni és szinte azonnal el tudja kezdeni a munkát, szintén elgondolkodtató.
Előzetes számításokkal nem megfelelően alátámasztott, „légből kapott” anyagköltségre vonatkozó előlegigények szintén intsenek óvatosságra.
A kivitelező referenciáit, szakmai végzettségét el kell kérni és ellenőrizni, még akkor is, ha azt általában nem szoktuk. Nem megfelelő szakmai végzettséggel készült kivitelezés még akár az állami támogatás visszaigénylésekor is okozhat gondot.
A felvonuláskor a brigád esetleg szegényes vagy hiányos eszközellátottsága is komoly figyelmeztető jelnek tekinthető.