MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Testszégyenítés miatt bírálják a Finnairt

Testszégyenítés miatt bírálják a Finnairt

roadster.hu / Tillinger Zsófi

Sokan már azt is kijelentették, hogy többé nem utaznak a légitársasággal.

Ahogy mi is megírtuk, a Finnair február elején bevezette az egyelőre önkéntes alapon működő testsúlymérési rendszert, mellyel lényegében a repülők rakományának a súlyát szeretnék megbecsülni.

A testsúlyméréssel eleinte nem volt baja senkinek (az első két nap olyan hatszáz önkéntes állt a mérlegre), a légitársaság pedig közölte is még az elején, hogy egyrészt diszkréten és anonim kezelik az adatokat, valamint nem céljuk a testsúly alapján büntetni sem az utasokat.

Azonban mostanra sokan kifakadtak a dolog ellen, például David Hasselhoff lánya is, Hayley Hasselhoff is, aki egy reggeli műsorban azt mondta, hogy a diszkréten kezelés ellenére ez az intézkedés mégis kiváltja az étkezési zavarokkal küzdő utasok nemtetszését. Többen a közösségi médiában diszkriminatívnak nevezték a mérlegelést, és testszégyenítőnek a légitársaságot.

A Finnair az adatokat elvileg május gyűjti, és ezután az eredményeket elküldi a finn Traficomnak, akik megállapítják a friss adatok alapján egészen 2030-ig, hogy milyen átlagos testsúlyokkal számoljon a légitársaság, akik tavaly egy másik, sokaknak nem tetsző és tetsző újítást is bevezetett.

(Forrás: HVG, BBC, fotó: Unsplash)