MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Testközelben a Kalocsa-Paks Új Duna-híd

Testközelben a Kalocsa-Paks Új Duna-híd

Szöveg/fotók: Tóth Rózsa

2021. február 4-e óta jelenleg is zajlik Tolna megye egyik legnagyobb projektje, a Kalocsát Pakssal összekötő híd építése.

A Magyar Építők Zrt. a honlapján keresztül időről-időre tájékoztatja a lakosságot az építkezés üteméről, amelyhez látványos drónfelvételeket is csatol.

A kivitelező Duna Aszfalt Zrt. az internetes oldala szerint 2023-ban két alkalommal biztosított bejárást civil látogatók részére a látogatóközpontjába, május 26-án és június 30-án. Mindkét alkalommal 15 főben maximalizálta a résztvevők számát, pedig valószínűsíthető, hogy több embert is érdekel élőben a grandiózus hídépítés.

A Tolna megyei Krónika munkatársa kíváncsi volt arra, hogy a partról látható-e az épülő híd, ezért ellátogatott a helyszínre. A Gerjenből Paksra vezető úton haladva el lehet jutni a töltésig, majd azon keresztül le a Duna partra. Innen már tisztán látni a két pilont a hídtestekkel, melyek csaknem összeérnek a folyó közepe felett. Itt sehol nincs kitéve tábla, amely tiltaná az építkezés megközelítését. A Duna alacsony vízállásának köszönhetően már maga a part menti séta is megéri a vizitet. Különféle méretű és formájú kagylók és csigák ezreit mosta ugyanis ki a folyó, amelyek a lábunk alatt roppannak össze, akármilyen óvatosan is közlekedünk.

Egészen közel lehet menni az épülő Kalocsa-Paks Új Duna-hídhoz. A látvány fényét pedig emeli, hogy darukkal és uszályokkal van teletűzdelve és a legendás Clark Ádám úszódaru is a helyszínen dolgozik.

 

Források:
https://www.dunaaszfalt.hu/hu/hirek/latogatokozpontunkat-ujra-megnyitjuk-a-civil-latogatok-elott
https://magyarepitok.hu/utepites/2023/10/magyarorszag-legnagyobb-hidepitesi-projektjeben-latvanyosan-halad-elore-a-duna-aszfalt